Gemeente Boxmeer


Toelichting project Sanering wegverkeerslawaai

In het artikel `Ze jagen en ze doen, maar het went' uit De Gelderlander van 28 juli 2010, wordt het project Sanering wegverkeerslawaai genoemd. Omdat het project niet helemaal correct is weergegeven in het artikel, volgt hier een toelichting.

De gemeente Boxmeer gaat van start met de sanering van woningen die een te hoge geluidshinder door wegverkeer ondervinden. Het doel van de sanering is het geluidsniveau te verminderen dat veroorzaakt wordt door het wegverkeer in de woning. Dit wordt gedaan door het treffen van geluidswerende voorzieningen aan de woning. Of het noodzakelijk is aan de woning voorzieningen te treffen, moet nog nader onderzocht worden. Elke deelnemende woning wordt daarom bouwkundig opgenomen.

Alleen woningen die op 1 maart 1986 een te hoog geluidsniveau door wegverkeer op de gevel hadden kunnen meedoen aan het project. Deze woningen staan op een zogenaamde A-lijst. De sanering wordt gesubsidieerd door het Ministerie van VROM. De subsidie van het Ministerie van VROM die door de gemeente is ontvangen, is niet toereikend om alle woningen op de A-lijst gezamenlijk te saneren. De sanering wordt daarom over meerdere jaren gefaseerd uitgevoerd.

Binnenkort wordt gestart met de eerste groep van circa twintig woningen. Welke woningen dit zijn moet nog bepaald worden. De bewoners van de geselecteerde woningen ontvangen automatisch bericht over deelname aan het project met daarbij ook uitleg over het project. Bewoners hoeven zelf geen stappen te ondernemen. Het is niet mogelijk dat bewoners zelf woningen aanmelden. Welke woningen saneringssituaties zijn is namelijk al vastgesteld door het Ministerie van VROM.

Dit onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Boxmeer uitgevoerd door de gemeentelijke adviesdienst RMB in Cuijk. Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met mevrouw G. Haverkamp-Schim van het RMB.