Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 11 augustus

Alkmaar, 11-08-2010 o 13.00 uur

Blauw soms een beetje wit

Alkmaar, woensdag 11 augustus

In zestig opvallende autos heeft de Politie Noord-Holland Noord sinds oktober vorig jaar een defibrillator, ofwel AED. Daarmee wordt assistentie verleend bij onwelwordingen waarbij de politie eerder ter plaatse is dan de ambulancedienst of andere hulpverleners (het wit). Ik vind het reanimeren zeer nuttig, en dankbaar om te doen, aldus hoofdagent Ricky Janssen uit Hoorn.

Ik heb één keer iemands leven gered met de AED en dat gaf me veel voldoening, aldus Ricky. Op 9 augustus gebruikte hij de AED voor de tweede keer bij een reanimatie, nu op de Koepoortsweg in Hoorn. Dit keer ging het om een 76-jarige man bij wie de inzet van de AED helaas niet mocht baten. Toch ben ik blij dat ik iets heb kunnen doen, zegt Ricky. Het is ook een ander aspect van politiewerk. Mensen zien je toch druk in de weer met iets anders dan bonnen schrijven. Dan is het goed om je vakmanschap te tonen, in samenwerking met het ambulancepersoneel.

Cijfers

Volgens de meest recente gegevens zijn de AEDs van de politie in de maanden mei, juni en juli 2010 in totaal 33 keer ingezet bij een reanimatie. De realiteit is dat niet alle gevallen goed aflopen. Toch zijn er in die periode 14 personen levend per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Jongen beroofd van Blackberry

Den Helder, dinsdag 10 augustus

Op dinsdagavond omstreeks 22.20 uur werd een 15-jarige jongen uit Den Helder op de Schootenweg in zijn woonplaats beroofd van zijn Blackberry. De jongen stond met een aantal leeftijdsgenoten bij het sportcentrum, toen er drie jongens aan kwamen. Zij vroegen of het slachtoffer, die zij bij naam kenden, even mee wilde lopen. Toen hij dit deed kreeg hij even verder een stroomstootwapen (taser) tegen zijn arm gedrukt. Het slachtoffer moest zijn Blackberry afgeven. De overvallers gingen er vervolgens vandoor.

De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de overvallers

Politie houdt verdachte mishandeling aan

Alkmaar, dinsdag 10 augustus

Op dinsdagavond hield de politie een 21-jarige Alkmaarder aan wegens mishandeling van een 16-jarige jongen uit De Rijp. Het slachtoffer stond met vrienden te praten op de Noorderkade in Alkmaar toen de verdachte bij hen kwam staan. Deze was duidelijk onder invloed van drank. Aanvankelijk ontstond er een geanimeerd gesprek, maar toen het slachtoffer een verkeerde opmerking maakte, werd de verdachte boos. Na een paar mislukte klappen, kreeg het slachtoffer een vuistslag in zijn gezicht. De politie werd gewaarschuwd. Deze kon de verdachte ter plaatse aanhouden. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Opgevoerde bromfiets

Alkmaar, dinsdag 10 augustus

De politie heeft op dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur het kentekenbewijs van een bromfiets ingevorderd. De politie zag een 17-jarige jongen uit Uitgeest op een bromfiets op de Vondelstraat in Uitgeest rijden. De bromfietser reed aanmerkelijk sneller dan de toegestane 30 km per uur. De bromfiets werd meegenomen naar het politiebureau voor een onderzoek op de rollentestbank. Hier bleek de bromfiets 51 km per uur te kunnen, een overschrijding van 21 km. Het kenteken is doorgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Snelheidscontrole

Heerhugowaard, dinsdag 10 augustus

Op dinsdagavond hield de politie tussen 20.00 en 21.00 uur een snelheidscontrole op de Newtonstraat in Heerhugowaard. De controle werd uitgevoerd met een lasergun, een uit de hand te bedienen radarapparaat. In totaal werden vijftig bestuurders geklokt. Hiervan reden er slechts drie sneller dan de toegestane 50 km per uur. Hoogst gemeten snelheid: 78 km per uur.

Paaltje: gebroken been

Barsingerhorn, dinsdag 10 augustus

Op dinsdagavond omstreeks 23.00 uur reed een 17-jarig meisje uit Kolhorn op een bromfiets over de Heerenweg in Barsingerhorn. Door nog onbekende oorzaak raakte zij met haar bromfiets in de berm en botste daar met haar been tegen een bermpaaltje. Hierbij brak zij vermoedelijk haar been. Het slachtoffer werd voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum in Alkmaar.

Onopvallende controle mobiel bellen

Enkhuizen, dinsdag 10 augustus

Op dinsdag werd een controle gehouden op het handsfree bellen door bestuurders van autos. De controle werd uitgevoerd door een politieman op een onopvallende politiemotor. In totaal werden tien bestuurders betrapt op het niet handsfree bellen. Zij kregen een bekeuring. Ook werd de bestudeer van een personenauto bekeurd die door rood licht reed.

Doorrijden met alcohol

Alkmaar, woensdag 11 augustus

De politie hield op woensdagmorgen een 50-jarige vrouw uit Alkmaar aan die op de Sleperstraat in haar woonplaats een verkeersongeval had gehad. De vrouw bleek onder invloed van alcohol te verkeren.

De verdachte was naar de Sleperstraat gereden en had hier een geparkeerd staande auto aangereden. Toen de eigenaar van de auto hierover in kennis werd gesteld, stond de vrouw juist bij een woning aan de Sleperstraat ruzie te maken. De vrouw werd aangesproken op de aanrijding die zij veroorzaakt had, maar zij liep weg zonder haar identiteit bekend te maken, stapte in haar auto en reed de straat uit. De verdachte strandde even later op de Laan van Brussel, waar de auto met een gebroken as stond.

De vrouw bleek alcohol te hebben gebruikt. Zij blies 480 ug/l. Dat is ruim twee maal het voor haar geldende maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht).

Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding.

Alcoholcontrole

Bergen, woensdag 11 augustus

Op woensdagmorgen omstreeks 01.25 uur werd op de Mosselenbuurt in Bergen een 20-jarige man uit Bergen op een snorfiets gecontroleerd. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Omdat het om een beginnend bestuurder ging, mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies echter 390 ug/l, ruim vier maal het maximum. De man kreeg een proces-verbaal. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bestuurder raakt bekneld

Heerhugowaard, woensdag 11 augustus

Op woensdagmorgen omstreeks 07.30 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising N242 Smuigelweg in Heerhugowaard (ter hoogte Waarland). Een 29-jarige man uit Waarland kwam met zijn auto over de Smuigelweg de kruising opgereden. Hier werd hij aangereden door een vrachtwagen, bestuurd door een 22-jarige Groninger, die van links over de N242 aan kwam rijden. Op de kruising wordt het verkeer geregeld door verkeerslichten. Vermoedelijk heeft de vrachtwagenbestuurder het rode verkeerslicht genegeerd. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

De man raakte bekneld in zijn auto. De brandweer moest er aan te pas komen om hem uit het wrak te bevrijden. Ook werd assistentie verleend door personeel van een traumaheli. De man is voor onderzoek overgebracht naar het Medisch centrum in Alkmaar. Hij verkeert niet in levensgevaar.