Ingezonden persbericht


Samenwerking Waterschap Vallei & Eem en gemeente Veenendaal

Besparing van 1,7 miljoen bij investering in rioolstelsel

Door samenwerking tussen Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Veenendaal wordt 1,7 miljoen bespaard op investeringen in het rioolstelsel. De investering is noodzakelijk om riooloverstort vanuit de gemeente Veenendaal in het Valleikanaal terug te dringen. Door beter gebruik te maken van de capaciteit van de waterzuiveringsinstallatie van het waterschap en het rioolstelsel van de gemeente Veenendaal, kan een voorgenomen investering van twee miljoen euro teruggebracht worden tot 300.000 euro. De werkzaamheden in Veenendaal starten in 2010.

De maatregelen volgen uit de Reconstructie-overeenkomst Gelders Vallei, een overeenkomst tussen de provincies Gelderland en Utrecht, Waterschap Vallei & Eem en gemeenten. Het lozen van ongezuiverd rioolwater na hevige regenval (de zogenaamde 'riooloverstort') moet worden verminderd om de kwaliteit van het water in het Valleikanaal te verhogen. Aanvankelijk leek hiervoor een investering van twee miljoen euro nodig voor het bouwen van vier tanks waarin het rioolwater wordt opgevangen. In plaats daarvan wordt nu een nieuwe verbinding in het gemeentelijke rioolstelsel aangebracht. Daardoor kan de waterzuiveringsinstallatie van Waterschap Vallei & Eem in Veenendaal de regenpieken beter opvangen.

Waterschappen: 100 miljoen te bezuinigen
De gemeente Veenendaal en het waterschap bezuinigen bij dit project nu beide ruim 425.000 euro. Het Rijk en de provincie bezuinigen gezamenlijk nog eens 850.000 euro omdat er minder subsidie nodig is. Het project is een voorbeeld van hoe door een goede samenwerking tussen gemeenten en waterschappen bezuinigd kan worden op de 'afvalwaterketen'. De waterschappen willen landelijk jaarlijks 100 miljoen bezuinigen, onder andere door meer samenwerking in het waterbeheer. Waar mogelijk zoekt Waterschap Vallei & Eem daarom de samenwerking met gemeenten.