MBO raad

Geen aangepast bofvaccinatiebeleid voor mbo'ers noodzakelijk

11-08-2010 - Met het oog op de start van het nieuwe studiejaar heeft de MBO Raad bij het RIVM advies ingewonnen over het te voeren bofvaccinatiebeleid voor mbo-studenten. Het RIVM ziet op basis van de epidemiologische gegevens momenteel geen aanleiding het huidige vaccinatiebeleid te wijzigen.
Dit beleid richt zich op studenten in universiteitssteden. Het instituut heeft geen aanwijzingen dat er onder mbo'ers sprake is van een toegenomen blootstelling of risico voor bof.

Sinds begin dit jaar heerst er bof in diverse universiteitssteden en dan vooral onder leden van studentenverenigingen. Deze groep loopt meer risico doordat zij dicht bij elkaar leven en vaak samenwonen in studentenhuizen.

Het RIVM adviseert GGD'en in deze steden om studenten, die niet of onvolledig gevaccineerd zijn, op laagdrempelige wijze vaccinatie aan te bieden. Zo kunnen de studenten hun vaccinatiestatus op peil brengen en kan verdere verspreiding van de ziekte worden tegengegaan. De GGD'en geven voorlichting aan studenten in onder meer Utrecht, Delft, Leiden, Groningen, Enschede en Maastricht.

Rijksvaccinatieprogramma
De vaccinatie tegen bof is sinds 1987 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), hierdoor komt de ziekte in ons land nauwelijks meer voor. De vaccinatie is onderdeel van het combinatievaccin BMR. Dit beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. Kinderen worden tegen bof gevaccineerd als ze 14 maanden zijn en op 9-jarige leeftijd. De twee prikken samen zorgen voor levenslange bescherming.

Alsnog vaccineren
Het RVP voorziet nog in een mogelijkheid om vaccinaties 'in te halen' tot de leeftijd van 13 jaar. Als een ongevaccineerde of onvolledig gevaccineerde (slechts één vaccin gehad) mbo'er boven die leeftijd zich alsnog wil laten vaccineren moet hij of zij contact opnemen met de eigen huisarts.

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats van mens op mens door bijvoorbeeld hoesten en niezen. De incubatietijd is twee tot drie weken. Meestal verloopt bof mild.


Meer informatie
Twan Stemkens, perswoordvoering: 0348-75 35 79.