Watersportverbond - KNWV

Verbond blij met beter toegankelijk Lauwersmeer

woensdag 11 augustus 2010

Het Watersportverbond is bijzonder ingenomen met het bericht dat het Lauwersmeer het komende halfjaar beter toegankelijk gemaakt wordt door het baggeren van de vaargeulen.

Senneroog in betere tijden (2003) Het Regioteam Groningen heeft gedurende de laatste 10 jaren diverse keren aangedrongen op
verbeteringen van de voorzieningen en het baggeren van het Lauwersmeer, niet alleen de hoofdvaargeulen, maar ook de nevengeulen, zodat de eilanden weer bereikbaar zouden worden.

Grote moeite
Het is al enige tijd zo dat grotere schepen grote moeite hebben om bij de ligplaatsen aan de eilanden te komen. De vaargeulen zijn
dichtgeslibt en de eilanden zelf zijn ontoegankelijk door de dichte struikbegroeiing.

Verantwoordelijkheid
Het Regioteam heeft de diverse overheden regelmatig op hun
verantwoordelijkheid gewezen, maar onduidelijkheid over wie hiervoor verantwoordelijk zou zijn heeft een oplossing lange tijd tegengehouden.

Verbetering
Het Watersportverbond is dan ook blij, dat mede door de inspanningen van het Regioteam Groningen, nu een plan is gemaakt om de
watersportvoorzieningen in het recreatiegebied te verbeteren. Naast het baggeren van de geulen en het opruimen/snoeien van de begroeiing zullen ook een aantal steigers worden vervangen. De werkzaamheden beginnen in december en moeten voor half maar, het begin van het broedseizoen, gereed zijn.

Kosten
De provincies Fryslan en Groningen en de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en De Marne zullen de kosten voor het baggeren, bijna ⬠1 miljoen, dragen. Staatsbosbeheer en het Overlegorgaan Lauwersmeer zullen ook bijdragen aan de kosten.