hebben recht op duidelijkheid over hypotheekrente Grote tekst GroenLinks

Consumenten hebben recht op duidelijkheid over hypotheekrente

Woensdag 11 augustus 2010, 15:06u - Jolande Sap
* banken

* hypotheekrenteaftrek

Nederlanders blijken in vergelijking met andere Europese landen erg veel te betalen voor hun hypotheek. GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap (woordvoerder Financiën) stelde vandaag hierover vragen aan demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën).

Door de hoge huizenprijzen als gevolg van de hypotheekrenteaftrek lijkt de vraag naar hypotheekgeld in Nederland zo groot dat banken hogere rente kunnen vragen. Sap vraagt de minister om via een studie te proberen te achterhalen welk deel van de hypotheekrenteaftrek op deze manier bij de banken terecht komt.

"Hypotheekrenteaftrek is in ons land een hot issue. Aan het eind van de rit blijken niet de consumenten te profiteren van deze aftrekpost, maar vooral de banken. In deze tijd van bezuinigingen kunnen we het ons niet permitteren dat het geld van gewone families zo gemakkelijk naar de aandeelhouders van banken stroomt", aldus Sap.

GroenLinks wil bovendien dat er gekeken wordt naar het verdienmodel van banken in Nederland. Deze banken verdienen momenteel veel meer aan hypotheken dan aan andere bankproducten. Dit komt deels doordat er veel minder spaargeld in Nederland is en er meer geld wordt geleend voor een huis dan in andere Europese lidstaten.

Ook heeft Sap minister de Jager verzocht om met de banken in gesprek te gaan om de totstandkoming van het hypotheektarief voor consumenten inzichtelijker te maken.

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van Financiën over te dure hypotheken (ingezonden 11 augustus 2010). Deels als aanvulling op vragen van het lid Blanksma-van den Heuvel van 10 augustus.


1) Bent u bekend met het bericht `Hypotheek duur voor klant' en het bericht `Dure huizen, geen spaargeld'*


2) Hoe beoordeelt u over het algemeen het verdienmodel van de Nederlandse financiële sector?


3) Bent u net als de GroenLinks fractie van mening dat het verdienmodel in de sector waarbij banken geld verdienen aan hypotheken en over het algemeen bijleggen op betaalrekeningen gedragsafstemming in de hand zou kunnen werken?


4) Bent u bereid om met banken te gaan praten over een herziening van het verdienmodel die meer in de pas is met het verdienmodel in andere Europese landen?


5) Bent u bereid te onderzoeken hoe het aanbod van hypotheken tegen variabele rentes en voor kortlopende rentevaste periodes zich verhoudt tot het aanbod in andere Europese landen?


6) Kunt u ook aangeven welk deel van de hypotheken in ons land wordt afgesloten tegen een variabel tarief? Wanneer dit substantieel afwijkt van omringende landen, kunt u dan aangeven of informatieasymmetrie daarbij wellicht een rol speelt en de mogelijkheden onderzoeken hoe banken de consumenten beter zouden kunnen voorlichten over de voor en nadelen van verschillende rentevaste periodes?


7) Kunt u aangeven hoe de recente monetaire verruimingen van de ECB zich verhouden tot de relatief hoge hypotheekrentes in combinatie met het lage risico van wanbetaling op Nederlandse hypotheken? Zouden meer hypotheken met kortere rentevaste periodes of variabele rentes hierbij uitkomst kunnen bieden?


8) Is het niet zo dat de combinatie van het prijsopdrijvend effect van de hypotheekrenteaftrek en relatief weinig spaargeld om uit te lenen er juist voor zorgt dat hypotheken duurder worden, en daarmee de rentes hoger worden? Zou u via een studie kunnen uitzoeken welk deel van het totale bedrag aan hypotheekrenteaftrek hierdoor terecht komt bij de banken en bijvoorbeeld het CPB kunnen verzoeken deze studie te verrichten?


* Zie artikelen in het Financieel Dagblad:
http://www.fd.nl/artikel/19214522/hypotheek-duur-klant http://www.fd.nl/artikel/19553568/dure-huizen-geen-spaargeld