Gemeente Wervershoof


Gemeente informeert Polen over huisvesting buitenlandse werknemers

De gemeente informeert de buitenlandse, hoofdzakelijk Poolse werknemers over regels voor de huisvesting van deze doelgroep. Het is van belang dat werkgevers, verhuurders en gebruikers daarvan goed op de hoogte zijn in verband met de handhaving daarop.
Daarom heeft de gemeente de tekst in het Pools beschikbaar gesteld. De basistekst wordt gepubliceerd op de gemeentepagina van de Binding en is ook te vinden op de website, ondermeer onder de knop Po Polsku.

Dit is de inleiding van Nederlandse tekst:

Huisvesting buitenlandse werknemers Wervershoof.

Problematiek
De laatste jaren is in Nederland sprake van een groeiende instroom van buitenlandse werknemers. Binnen de regio West- Friesland wordt het aantal buitenlandse werknemers geschat op 5.000 á 6.000. Deze werknemers hebben allen behoefte aan huisvesting. De ervaring leert ons dat deze huisvesting met enige regelmaat op een onveilige en gevaarlijke wijze gebeurt.

Handhaving gemeente
Het handhavingsspeerpunt van het jaar 2010 is: `werken aan een veilige en legale bewoning van buitenlandse werknemers'. Buitenlandse werknmers mogen natuurlijk wel hier wonen alleen dat is aan regels gebonden.

Op 26 maart 2009 heeft de gemeenteraad beleidsregels vastgesteld. Op basis van het bestemmingsplan is kamergewijze verhuur niet toegestaan. In sommige gevallen kan indien voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden ontheffing via het bestemmingsplan dan wel wijziging van het bestemmingsplan plaatsvinden.

Beleidsregels Huisvesting Buitenlandse Werknemers

De doelstellingen van de gemeente zijn:
o Door middel van een integrale overheidsaanpak het handhaven van wet- en regelgeving bij illegale huisvesting van arbeidsmigranten op een gewenst en beheersbaar niveau brengen;
o Verbeteren van het inzicht in (aard en kwaliteit van) de huisvesting arbeidsmigranten in de gemeente Wervershoof.
o Het aanpakken van diegenen (huisjesmelkers en werkgevers) die de huisvesting van de arbeidsmigranten organiseren en er geld aan verdienen.
o Vanuit aanpak en voorlichting ervoor zorgen dat huisvesting op legale wijze gaat plaatsvinden.

Aanpak problematiek
Om in kaart te brengen op welke locaties er sprake is van illegale bewoning en bewoning door buitenlandse werknemers wordt er een inventarisatie gemaakt.
Deze inventarisatie zal geschieden in twee fases. De eerste fase richt zich op bewoning in omgebouwde schuren, kassen, loodsen, ketelhuizen en het onrechtmatige kamergewijs bewonen van eengezinswoningen. De tweede fase zal zich richten op campings en recreatieparken.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171