MKB-Nederland



11 augustus 2010
Versterk onze kenniseconomie met een Innovatieraad

Nederland moet weer terug naar de wereldtop van kenniseconomieën. Daar pleiten MKB-Nederland, VNO-NCW en diverse kennisinstellingen voor. Bedrijfsleven en kennisorganisaties moeten beter samenwerken aan een `masterplan'. De oprichting van een Kennis- en Innovatieraad zou hiervoor geschikt zijn.

Om in de top 5 van wereldwijde kenniseconomieën te komen is als eerste een nationale, langlopende en strategische agenda van belang. Met de focus op wetenschaps- en innovatiebeleid. Nederland moet de punten waar zij goed in is, de sleutelgebieden, nog sterker maken.

MKB-Nederland en VNO-NCW vinden ook de oprichting van een Kennis- en Innovatieraad zeer wenselijk. Bedrijfsleven en de kenniswereld komen hierin samen. Zo kan er zoveel mogelijk rendement worden gehaald uit investeringen in onderzoek en innovatie. Deelname van ministeries is in deze raad niet nodig, zoals bij het opgeheven Innovatieplatform wel het geval was.

Voorwaarde voor succes is dat de raad een serieuze adviesfunctie krijgt in alle gevallen dat de overheid praat over de besteding van geld bestemd voor innovatie. Ook moet de financiering van onderzoek eenvoudig, transparant, efficiënt, effectief en controleerbaar zijn. Alleen dat kan al leiden tot schaalvergroting en een betere afstemming tussen bedrijven en kennisinstellingen. Zeker wanneer er duidelijker wordt ingezet op verdere samenwerking van universiteiten en op bundeling van onderzoek.