Politie Zaanstreek-waterland

Getuigen gezocht: oplichter aan de deur

Koog aan de Zaan, 11-08-2010 o Op zaterdagochtend 7 augustus, omstreeks 09.00 uur, zijn een man en een vrouw slachtoffer geworden van oplichting aan de Locomotief in Koog aan de Zaan.

Een onbekende vrouw belde aan en deed zich voor als medewerkster van de thuiszorg. Ze vroeg of ze geld mocht lenen omdat haar auto naar de APK moest en beloofde het later terug te brengen. Hier heeft zij zich niet aan gehouden. De politie is op zoek naar getuigen van deze babbeltruc en heeft het volgende signalement van de verdachte:
* Vrouw met Noord-Afrikaans uiterlijk

* Leeftijd ongeveer 30 jaar

* Lengte ongeveer 160 170 cm

* Blond haar

Herkent u de oplichter of weet u meer van deze zaak? Belt u dan met de politie via 0900-8844. Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt van oplichting?
* Doe nooit zomaar open en laat nooit zomaar onbekenden binnen. * Kijk eerst door het raam, deurspion of gebruik de intercom. * Door middel van een kierstandhouder (géén klein kettinkje) kunt u uw voordeur een klein stukje openen zonder dat er tegen uw wil personen binnendringen. Uiteraard vervangt een kierstandhouder niet het slot, maar hij verhoogt wel uw veiligheid.
* Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen, vraag om een legitimatie.
* Wees bedacht op zielige praatjes of smoezen die oplichters gebruiken om binnen te komen.
* Vertrouwt u het niet, bel dan direct de politie op 112. * Geef nooit uw geld, bankpas of pincode af.
* Blokkeer direct uw bankpas wanneer u bent bestolen of opgelicht. * Afspraak met een bedrijf aan huis? Voelt u zich hier niet veilig bij, zorg dan dat er een bekende bij u aanwezig is.