Consumentenbond

11 augustus 2010

Beter advies over pijnstillers nodig

Het is niet nodig om de verkoop van pijnstillers als paracetamol aan banden te leggen, zoals de apothekersorganisatie KNMP bepleit. Apothekers en drogisterijen moeten consumenten die pijnstillers kopen wel beter voorlichten bij hun aankoop. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat de informatievoorziening beter kan.

Apothekers en drogisten zijn verplicht om bij aanschaf informatie over zelfzorgmiddelen aan te bieden aan consumenten. Een onderzoek van de Consumentenbond in februari 2010 toonde aan dat dit niet altijd gebeurt. 8 van de 30 apothekers en 24 van de 30 drogisterijen die de bond bezocht, gaf de informatie pas na aandringen van de klant. De bond adviseert apothekers en drogisterijen om actief te vragen naar eventueel ander medicijngebruik door de klant.

Verkeerd gebruik

Volgens de apothekersorganisatie belanden 2000 mensen per jaar door het verkeerd gebruik van paracetamol in het ziekenhuis. Apothekersorganisatie KNMP wil dat misbruik van paracetamol aangepakt wordt door de vrije verkoop aan banden te leggen en door verpakkingen van maximaal 20 stuks te verkopen.