Gemeente Vlaardingen

aangehouden

Medewerkers illegale inzamelingsactie kleding en schoenen aangehouden

11-08-2010 |
Op woensdagochtend 11 augustus heeft de Lichtblauwe Brigade van de gemeente Vlaardingen twee medewerkers van de Stichting Kurdische Vluchtelingen aangehouden. De medewerkers werden op heterdaad betrapt bij het inladen van zakken kleding in een busje. De Stichting Kurdische Vluchtelingen had geen vergunning voor deze inzamelingsactie en zonder vergunning is een inzamelingsactie illegaal. Tevens is bekend geworden dat er ook voor donderdagochtend 12 augustus een illegale kledingsinzamelingsactie staat gepland.
In de afgelopen dagen werd in Vlaardingen geflyerd door de Stichting Kurdische Vluchtelingen voor een inzamelingsactie van kleding, schoenen en speelgoed. In de flyer riep de Stichting Kurdische Vluchtelingen de inwoners van Vlaardingen op om woensdag voor 09.00 uur kleding, schoenen en speelgoed in vuilniszakken aan de straat te zetten. Gemeente Vlaardingen heeft hierop haar inwoners opgeroepen dit niet te doen.

Inbeslagname en sanctie
De zakken met kleding zijn in beslag genomen en opgeslagen. Zodra de gehele procedure is afgerond en alle termijnen zijn verlopen zullen deze zakken in het bezit worden gesteld van de Stichting Pandilla Ontwikkelingshulp. Deze stichting heeft wel een vergunning voor de maand augustus. De gemeente Vlaardingen gaat nu een besluit tot een last onder bestuursdwang opmaken en verzenden naar de Stichting Kurdische Vluchtelingen. Hiermee worden de kosten van de ingezette manuren verhaald.

Nieuwe illegale kledinginzamelingsactie
Tevens is bekend geworden dat er ook voor donderdagochtend 12 augustus een illegale kledingsinzamelingsactie staat gepland. Dit keer door bedrijf / liefdadig fonds Helpfula. Ook zij hebben geen vergunning en staan niet bekend bij het Centraal Bureau voor Fondsenwerving of bij de Kamer van Koophandel. Gemeente Vlaardingen roept haar inwoners wederom op hier geen gehoor aan te geven. Ook bij deze actie zal de Lichtblauwe Brigade en de Politie Rotterdam Rijnmond controleren.

Vergunningverlening
Jaarlijks verleent de gemeente Vlaardingen vergunningen voor het houden van een huis-aan-huis kledinginzamelactie. De gemeente neemt deze beslissing door onder meer te kijken naar het bestuur, de doelstelling en de fondsenwerving. De vergunningen worden toegekend door een rouleersysteem aan instellingen die voldoen aan de beoordelingscriteria en een zo hoog mogelijk rendement weten te halen.

Voor 2010 zijn de volgende vergunningen verleend:
* In maart aan: Stichting Kleding - Ophaal Voor Algemeen Medisch Onderzoek

* In mei aan: Stichting Kleding inzameling Charitatieve Instellingen
* In augustus aan: Stichting Pandilla Ontwikkelingshulp
* In november aan: Stichting Leger Des Heils

Helaas komt het voor dat ook instellingen zonder vergunning van de gemeente Vlaardingen een huis-aan-huis kledinginzameling houden. Dit gaat dan ten koste van de instellingen aan wie wel een vergunning is verleend. In geval van twijfel kan contact worden opgenomen met sectie Toezicht en Veiligheid van de gemeente Vlaardingen via telefoonnummer 010- 248 4000.

Contactinformatie

Postbus 1002
3130 EB Vlaardingen
Mail: info@vlaardingen.nl
Tel. (010) 248 4000