Ingezonden persbericht



---

Persbericht

Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Het oogsten van de museumakker

Woensdag 11 augustus 2010, aanvang 13.30 uur

Het oogsten van de akker van Natura Docet

Lente zomer herfst winter - zaaien oogsten dorsen eggen: de cirkels van de natuur draaien hun ronde en in het jaar van Natura Docet is het zo ver dat de rogge op de museumakker geoogst kan worden.

Op woensdag 11 augustus komt om 13.30 uur de wagen met daarop de maaiers en bindsters aan bij de akker. Zij zullen het gewas gaan oogsten zoals dat tot in de jaren '50 nog in Twente gebruikelijk was: met de vlegel en noeste handkracht. Destijds, m idden in de zomer, op het warmste moment van de dag - vol in de zon op de akkers aan het werk. Wie het traditionele oogsten nog eens mee wil meemaken is van harte welkom om te komen kijken. Een leuk moment om te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling 'Jetses - het landleven op schoolplaten' waar u de originele prenten kunt zien van de schoolplaten waarop het oogsten van de akker en het werken op de 'dorschvloer' wordt uitgelegd.

Programma

Na 13.30 uur verzamelen De 'Kerls van 't Oale Spul' (leden van de Men Sport Vereniging Denekamp met een passie voor het behoud en gebruik van oud landbouwmateriaal), de vrijwilligers van de tuingroep van Natura Docet, en de maaiers en bindsters uit Denekamp en omringende buurtschappen die de traditionele technieken van het oogsten nog onder de knie hebben, zich bij de akker.

De oogst zal dit jaar helaas niet zo groot uitvallen als in 2009 maar het zal zeker nog een hele klus zijn om het gewas binnen te halen. De winter was nat en lang koud, het voorjaar niet warm genoeg en juist tijdens het rijpen van het graan was het weer erg warm. Een flink deel van de korrels is daardoor kleiner en de opbrengst zal minder zijn. Gelukkig is Natura Docet niet afhankelijk van de oogst van de akker maar het geeft wel goed aan hoe afhankelijk de boer was, en is, van het weer en de wederzijdse ondersteuning die men elkaar bij het werk op het land gaf, en nog steeds geeft.

Halverwege de oogst worden de harde werkers beloond voor hun zware werk met een stevige stapel spekpannenkoeken en naderhand natuurlijk met een borrel. De geoogste rogge worden bewaard in zogenaamde 'hokken' en later worden gemalen bij de Borgelinksmolen in Denekamp. Uiteindelijk wordt het meel verwerkt in een stevig roggebrood, de Meester Berninkstoetn' die in december tijdens de Kerstmarkt in Denekamp bij bakker De Wit te koop zal zijn.

Voor wie wil komen kjiken: de toegang tot de akker is gratis, voor een bezoek aan het museum geldt de entree zoals normaal. Museumkaart gratis. Deelnemers aan de Euregio Fietsvierdaagse hebben op vertoon van hun programmaboekje gratis entree tot het museum.

(Mocht het weer op woensdag 11 augustus niet gunstig zijn dan schuift het oogsten door naar donderdag 12 augustus.)

Noot voor redacties

Aan de redactie /