Raad van State


woensdag 11 augustus 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
Zitting over de bouw van een strandtent op de Veerse Dam in Kamperland. Het college van burgemeester en wethouders van Noord-Beveland heeft in november 2008 vrijstelling verleend van het bestemmingsplan om de strandtent voor een periode van vijf jaar mogelijk te maken op die locatie. Het gemeentebestuur heeft een tijdelijke bouwvergunning verleend onder de voorwaarde dat de strandtent in het stormseizoen, van
1 november tot en met 1 maart, wordt verwijderd. Twee mannen, uit Vrouwenpolder en Vlissingen, hebben tegen deze bouwvergunning beroep ingesteld bij de rechtbank in Middelburg. De rechtbank oordeelde in december 2009 het beroep van beide mannen gegrond, omdat zij in de bezwaarfase door de gemeente onterecht niet zijn gehoord, maar ook omdat de gemeente niet heeft kunnen waarborgen dat het hier gaat om een tijdelijke situatie die ook echt maar vijf jaar duurt. Uit de aanvraag van de exploitant blijkt dat deze de vergunning voor onbepaalde tijd had aangevraagd. De rechtbank heeft het gemeentebestuur dan ook opgedragen om een nieuw besluit te nemen. Het gemeentebestuur heeft vervolgens in januari 2010 de bouwvergunning alsnog geweigerd. Tegen zowel de uitspraak van de rechtbank als het nieuwe besluit van het gemeentebestuur komt de exploitant in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001075/1)