Ingezonden persbericht


Vakantiewerkers verdienen minder

Vakantiewerkers verdienen in 2010 gemiddeld minder dan vorige jaren. Daarnaast heeft de helft van de vakantiewerkers geen contract en werkt ruim 1/3 zwart. Dit blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren. De jongerenvakbond presenteert deze resultaten woensdag tijdens inspecties bij diverse vakantiewerkgevers.

Ruim de helft van alle Nederlandse jongeren doet vakantiewerk. Van deze jongeren maakt in 2010 slechts 53% duidelijke afspraken over werktijden, loon en andere arbeidsvoorwaarden. Dit maakt de positie van veel jonge vakantiewerkers kwetsbaar. Uit het onderzoek van CNV Jongeren blijkt ook dat meer jongeren slechts het jeugdminimumloon verdienen of zelfs nog minder. Ruim 30% van de zwartwerkende jongeren verdient zelfs minder dan het jeugdminimumloon.

Uitbuiting voorkomen

Vakantiewerk is vaak de eerste aanraking van jongeren met werk. CNV Jongeren voorzitter IJmert Muilwijk stelt dat uit de resultaten van het vakantiewerkonderzoek blijkt dat veel jongeren hun rechten niet kennen. CNV Jongeren vindt het daarom noodzakelijk dat jongeren beter voorgelicht worden. Dat doet de jongerenvakbond momenteel door haar eigen vakantiewerkcampagne. Daarnaast roept de jongerenvakbond op tot beter toezicht op werkgevers die hun verantwoordelijkheid niet nemen. IJmert Muilwijk: "Als jonge mensen een goede start maken op de arbeidsmarkt voorkomt dat veel problemen in de toekomst, zoals zwartwerken. Investeren in voorlichting van jongeren wordt dubbel en dwars terugverdient".

Uitnodiging: inspectie vakantiewerkgevers

Ondanks de grootschalige problemen rondom vakantiewerk gaat er ook heel veel goed. Werkgevers die het uitstekend voor elkaar hebben komen in aanmerking voor de titel Beste Vakantiewerkgever 2010. Goed scorende bedrijven waar veel vakantiewerkers aan de slag zijn worden vandaag geïnspecteerd door CNV jongeren.

U kunt aanwezig zijn bij de presentatie van de resultaten van het vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren en het bezoek aan de vakantiewerkgevers. De bezoeken vinden vandaag plaats. Vanaf 10.30 uur zal het inspectieteam aanwezig zijn bij Iddink in Ede. Iddink is een van de grootste leveranciers van schoolboeken aan scholen en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Iddink is gevestigd aan de Galvanistraat 119, 6716 AE, in Ede. Vanaf 15.00 uur zal het inspectieteam op bezoek gaan bij NAKtuinbouw (Sotaweg 22, 2371 GD Roelofarendsveen). Naktuinbouw bevordert en bewaakt de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw.