Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Peiling NOS Headlines

Vrijwillige brandweerlieden: geweld neemt toe

HILVERSUM, 11 augustus 2010 - Uit een peiling van NOS Headlines onder vrijwillige brandweerlieden blijkt dat zij vinden dat de hoeveelheid geweld tijdens het uitoefenen van hun werk de laatste tien jaar fors is toegenomen. 59 procent van de ondervraagde brandweervrijwilligers geeft aan al eens te maken te hebben gehad met geweld, zoals scheldpartijen en het worden bekogeld met bierflesjes en vuurpijlen. Gesprekken die de NOS voerde met de brandbestrijders laten zien dat de wereld van de brandweervrijwilliger steeds grimmiger wordt. Een uitgebreid verslag van de uitkomsten van de door NOS Headlines gedane peiling en een reactie van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is te vinden op nosheadlines.nl. Ook de nieuwsbulletins op Radio 1 en 3FM en de NOS Journaals van zes en acht uur (Nederland 1) besteden vandaag aandacht aan de bevindingen.

De NOS sprak in het kader van het onderzoek met vertegenwoordigers van korpsen uit verschillende hoeken van het land en met de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. "Er gaat geen uitruk voorbij waarbij we niet worden uitgescholden", vertelt Bert van Silfhout van het vrijwillige brandweerkorps in de Apeldoornse wijk De Maten. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers noemt het geweld onaanvaardbaar en zal in een brief het ministerie van Binnenlandse Zaken vragen om de problemen op korte termijn aan te pakken.

NOS Headlines is het jongerenplatform van de NOS dat onder meer de nieuwsbulletins verzorgt voor radio 3FM en FunX en de eigen nieuwssite nosheadlines.nl en NOS Teletekst-pagina 401. Daarnaast is NOS Headlines, waar de videoredactie wordt gevormd door talentvolle journalisten-in-de-dop, bedoeld als kweekvijver voor jong journalistiek talent.