Siemens

Persbericht

H 201008.332.nl

Den Haag, woensdag 11 augustus 2010

Reizen door het menselijk lichaam wordt realiteit

Siemens en Olympus ontwikkelen magnetische maagcapsule met camera

Siemens Healthcare en Olympus Medical Systems Corporation gaan samen een geavanceerd, magnetisch geleid capsule-endoscopiesysteem voor maagonderzoek ontwikkelen. Het gaat om een innovatieve technologie om maagonderzoek gemakkelijker en comfortabeler te maken.

Het werkt als volgt: de patiënt slikt een endoscoop in de vorm van een capsule in en gaat daarna in een magnetisch geleidingssysteem liggen. Vervolgens kan de arts met een joystick de capsule gemakkelijk naar de gewenste plekken bewegen, waarbij de capsule beelden met hoge resolutie maakt die real-time worden weergegeven op een monitor in de onderzoekkamer.

"Samen met onze partner Olympus leiden we hiermee een nieuw tijdperk voor endoscopie in. Magnetisch geleide capsule-endoscoop maakt het mogelijk om dergelijk onderzoek niet alleen snel uit te voeren, maar bovendien op een manier die voor de patiënt comfortabel is. Dit systeem is een uitstekende aanvulling op de bestaande endoscopiemethodes, bijvoorbeeld op het gebied van nazorg," aldus Hermann Requardt, CEO van Siemens Healthcare.

Als producent van endoscopen werkt Olympus continu aan de ontwikkeling van veilige en betrouwbare producten. Ons doel is om endoscopen te maken die belasting voor patiënten tot een minimum terugbrengen en daarnaast gebruiksvriendelijk zijn voor artsen. Vanuit deze twee oogpunten hebben capsule-endoscopen een enorm potentieel. Wij zien dit gezamenlijke ontwikkelingsproject met Siemens als de verwezenlijking van onze toekomstvisie voor capsule-endoscopen, verklaarde Haruhito Morishima, bestuursvoorzitter van Olympus Medical Systems.

De capsule-endoscoop zal ongeveer 31 mm lang zijn met een diameter van ca. 11 mm. Camerasystemen die aan beide einden van de capsule zijn bevestigd, zijn bedoeld om in de maag te kijken. Tijdens het onderzoek wordt de maag van de patiënt gevuld met water om een gezichtsveld voor de capsule-endoscoop te creëren en sturing mogelijk te maken. De patiënt wordt in de geleidingsmagneet gelegd, waarbij de maag van de patiënt, met daarin de capsule-endoscoop, in het midden van het systeem wordt geplaatst. Het idee is dat de arts met een joystick de beweging van de capsule regelt, waarbij het mogelijk is om de capsule te laten hellen of draaien en om de capsule horizontaal of verticaal te bewegen. Beelden worden real-time doorgestuurd naar een beeldverwerkingsysteem, waarbij de arts informatie over de positie van de capsule-endoscoop krijgt terwijl hij deze met behulp van magnetische geleiding voortbeweegt. Er is inmiddels een prototype ontwikkeld dat gebruikt zal worden om de veiligheid, effectiviteit en voordelen van deze nieuwe generatie endoscopietechnologie vast te stellen.

Voor dit nieuwe project worden de geavanceerde technologieën van Siemens Healthcare, een van de grootste leveranciers aan de zorgindustrie en trendsetter op het gebied van medical imaging (waaronder MRI-systemen) gecombineerd met die van Olympus, wereldleider op het gebied van ontwikkeling en productie van endoscopen en innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg. De bedrijven werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van de capsule-endoscoop, het magnetisch geleidingssysteem en de informatiesystemen voor beeldverwerking en geleiding.

Persfotos kunnen worden gedownload via: pictures capsule endoscope