Ingezonden persbericht

Nederlander blijft na pensionering liefst in eigen land

Emigratie ouderen kan voor problemen zorgen

Rotterdam, 11 augustus 2010 - Nederlanders willen na hun pensionering gewoon in eigen land blijven wonen, de veelgehoorde dromen over een huisje in Frankrijk of Italië ten spijt. Bijna tweederde (61%) is niet van plan om naar het buitenland te vertrekken als ze stoppen met werken. Bij de minderheid die wel wil emigreren is Spanje het meest populair, gevolgd door Frankrijk en Italië. Dat blijkt uit representatief onderzoek door Aon Consulting, onafhankelijk risicoadviseur op het gebied van Employee Benefits, onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.

Nederlanders zijn honkvaster dan veel andere Europeanen. Van de Europese werknemers wil slechts een op de vier zijn oude dag in het buitenland doorbrengen. Spanjaarden (87%), Fransen (81%) en Denen (74%) zijn er het meest op gebrand om in eigen land te blijven wonen na hun pensionering. Dat staat in schrille tegenstelling tot de Britten, Duitsers en Ieren, waarvan meer dan de helft van plan is om in het buitenland te gaan wonen. Slechts vier op tien Britten (43%) willen in het Verenigd Koninkrijk blijven nadat ze gestopt zijn met werken.

Warm klimaat
Onder de Nederlanders met verhuisplannen is Spanje met 8% het populairst. Daarna volgen Frankrijk (4%), Italië (3%) en Azië-Oceanië (3%). Niet alleen onder Nederlandse werknemers, maar in heel Europa is Spanje het favoriete land om de pensionering door te brengen. Het Zuid-Europese land is met 17% het populairst. Ook Frankrijk trekt veel gepensioneerden. Naast deze warme klimaatlanden zijn ook de wat koelere landen in trek. Denemarken (9%), Noorwegen en Ierland (beiden 8%) zijn eveneens favoriet.

"Goedkope vliegreizen en internet zorgen ervoor dat pensionering in het buitenland niet noodzakelijkerwijs inhoudt dat men afgesneden is van het familieleven," zegt Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting. "Daardoor behoort emigratie veel meer dan vroeger tot de mogelijkheden."

Financiële gevolgen
Mart Vreven waarschuwt echter voor de gevolgen van toenemende seniorenemigratie. "Landen als Spanje en Frankrijk worden nu al geconfronteerd met de gevolgen van een vergrijzende bevolking. De komst van buitenlandse gepensioneerden zorgt voor extra druk op de sociale voorzieningen, zoals de gezondheidszorg. De voorzieningen voor gezondheidszorg voor expats kunnen zeer uiteenlopen. Gezondheidszorg wordt voor gepensioneerden steeds belangrijker naarmate ze ouder worden."

Vreven wijst ook op andere mogelijke financiële gevolgen voor mensen met emigratieplannen. "De kosten voor levensonderhoud zijn misschien hoger in het land van hun keuze. Mensen die van plan zijn hun pensioen in het buitenland door te brengen, moeten daar rekening mee houden in hun spaarplannen. Ook kan er, zowel thuis als in het nieuwe land van verblijf, sprake zijn van fiscale implicaties. Het is dus zeker de moeite waard om dat vooraf te onderzoeken, zodat men later niet voor onaangename verrassingen komt te staan."

Over het onderzoek
Het onderzoek onder Nederlandse werknemers maakt deel uit van de European Employee Benefits Benchmark van Aon. In totaal 7.279 werknemers uit tien landen (Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en Groot Brittannië) werden daarbij ondervraagd over hun carrièreplannen.

Aon Consulting heeft onlangs een uitgebreid rapport uitgegeven over enkele kwesties rond pensioenregelingen met betrekking tot de vergrijzende beroepsbevolking in Europa. Deze studie, 'Expectations vs. Reality: Meeting Europe's Retirement Challenge', is gebaseerd op de gegevens uit de European Employee Benefits Benchmark. Het rapport kan worden gedownload op www.aon.com/attachments/europes_retirement_challenge.pdf.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 11 vestigingen met 1.600 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Meer informatie: www.aon.nl.


Noot voor redacties



Ingezonden persbericht