Gemeente Zijpe


Kunstroute Zijpe trekt vele bezoekers uit héél Nederland.

De gemeente Zijpe trekt deze zomerperiode vele bezoekers uit héél Nederland die fietsend, wandelend of met de auto langs de Grote Sloot de kunstwerken van de Kunstroute Zijpe bezichtigen. Daarnaast zijn er mensen die de route afleggen per boot. Het is een prachtige vaarroute waarbij de mensen op vele unieke plekken kunnen stoppen om kunst te bekijken, waaronder bij de kerken van Zijpe.

In de vijf kerken, die iedere zondag van 12:00 tot 17:00 uur gratis toegankelijk zijn voor publiek, is een gevarieerd aanbod te zien van allerlei kunstuitingen. Tussen die kerken in, op de weilanden en in de tuinen van particulieren, staat een dertigtal beeldhouwwerken van professionele kunstenaars, die dagelijks te bezichtigen zijn. Een deel van deze werken heeft een relatie tot de mens en het dier. Bij dergelijke realistische of geabstraheerde werken kan men het beeld waarderen om het onderwerp dat uitgebeeld wordt: men herkent er zichzelf in of voelt affiniteit met het onderwerp. De overige beelden die opgenomen zijn in de Kunstroute Zijpe, zijn overwegend puur abstract, wat wil zeggen dat er niets in te herkennen valt: âHet is wat het isâ. Bij puur abstracte Kunst gaat het om De Vorm, die vaak erg ingetogen is: de kunstenaar heeft alle decoratieve elementen weggelaten om zo tot de essentie te komen. Vaak is zoân vorm afkomstig uit de geometrie (vierkant, driehoek en cirkel) en is er een relatie tot architectuur.

Het duidelijkste voorbeeld van zoân architectonisch beeld is âPlaats 3â van Benn Schroër: in de met houten latten opgebouwde verticale constructie zien we meteen de kenmerken van een gebouw. Omdat het een deels transparante vorm is gebeurt er tevens iets interessants als men er langs loopt: voor-, achter- en zijkant worden deel van een dynamisch, steeds veranderend lijnenspel.
Ook het beeld âDelingâ van Henk Rusman verwijst naar de architectuur: het is een taps toelopende zuil, die er staat alsof het een overgebleven deel van een gebouw is. De zuil is onversierd, het is een strakke vorm met subtiele vormverschuivingen.
Van Roland de Jong Orlando is ook een zuil te zien, getiteld âOneindige hommageâ, als eerbetoon aan de âOneindige kolomâ van de Roemeense beeldhouwer Brancusi. Een aantal identieke modules is door De Jong Orlando opgestapeld tot een verticale vorm, die om zijn as lijkt te draaien. Het vormt een mooi contrast met de horizontale lijn van het landschap.

Een aantal andere beelden in de route ziet er uit als machines. Het enige dat het ook echt is werd gemaakt tijdens het staalsymposium in Petten door Merel Holleboom: âDe graadmeterâ, een door middel van regenval bewegende machine. Als u geluk heeft ziet u de volle bak vanwege het mechanisme leeggegooid worden. Nou ja, gelukâ¦.: het moet dan natuurlijk wel regenen!
Karin Dekker maakte de âFruitmachineâ, een beeld gemaakt als een tekening: platte vormen zijn uit elkaar gesneden en als object weer samengevoegd. Omdat de vormen ons aan tandwielen doen denken, is de associatie met een machine snel gemaakt.

Naast al dit professionele werk zijn aan de Grote Sloot 137 de resultaten te zien van het amateurkunstproject. Onder begeleiding van professionele kunstenaars hebben amateurs individueel kunstwerken gemaakt die er eigenzinnig uitzien.

Optreden 15 augustus
Op zondag 15 augustus treedt in de Herboren Toren in Burgerbrug Sam Biskanter op. Sam Biskanter is een getalenteerde jongeman uit Schagerbrug die van licht klassiek tot pop speelt. De toegang is gratis. Aanvang om 14.00 uur.

Workshops tijdens de Kunstroute Zijpe
Tijdens de Kunstroute Zijpe 2010 worden er diverse workshops georganiseerd waar men aan kan deelnemen. Op zondag 22 augustus vindt de workshop âruimtelijk werkenâ plaats. Deze workshop staat in het teken van licht, lucht en ruimte. De workshopleiders zijn Esther Le Belle en Judith Hebly. Op zondag 29 augustus vindt de workshop muziekimprovisatie onder leiding van Peter Wijbenga plaats. Aanvullende informatie over de workshops en aanmelding via: www.kunstroutezijpe.nl / workshops@kunstroutezijpe.nl .

De Kunstroute Zijpe is nog te bezichtigen tot en met 29 augustus. Meer informatie vindt u in de folders die te verkrijgen zijn bij het gemeentehuis van Zijpe, de VVVâs, diverse campings in de directe regio en op de website: www.kunstroutezijpe.nl .
Â