Haarlemse huurmarkt krabbelt uit crisis


Daling van de prijzen doet huurmarkt aantrekken

HAARLEM, 20100811 -- Het afgelopen anderhalf jaar kende Haarlem een behoorlijke stijging van het aanbod van vrije sector huurwoningen in de midden-prijsklasse. Directe gevolgen van deze ontwikkeling waren een langere leegstand van duurdere huurwoningen en een prijsdaling voor woningen van alle prijsniveaus. Dat heeft er weer voor gezorgd dat de vrije sector huurmarkt zich momenteel langzaam herstelt. In de regio Haarlem werden ongeveer 13% meer woningen verhuurd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het meest in trek zijn appartementen in de Haarlemse binnenstad. Het segment van appartementen
in dit gebied met een gemiddelde huurprijs van ruim ¤ 1000,-, beleefde een stijging van maarliefst 34%. De verklaring voor deze trend hangt samen met twee andere ontwikkelingen in de Haarlemse huurmarkt.

Om te beginnen is de huurprijs gedaald met gemiddeld 14%, wat ervoor zorgde dat huurders meer mogelijkheden kregen. Een tweede voorname reden is de wankelende koophuizenmarkt. De discussie over de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek door de aangekondigde bezuinigingen zorgt ervoor dat een huizenzoeker eerder kiest voor een huurwoning dan een koopwoning, en dat eigenaren van koophuizen die moeite hebben met de verkoop van hun woning, ervoor kiezen hun huis te verhuren.

De ontwikkeling dat meer huizen verhuurd worden, betekent dat woningen minder lang leeg staan. Vorig jaar stonden (voornamelijk duurdere) huizen lang leeg, gemiddeld bijna 80 dagen. Deze periode is afgenomen naar ca. ruim 70 dagen.

Naast een stijging van het aantal transacties in de middenklasse is er sinds het 2de kwartaal een grotere vraag naar hoger geprijsde huurwoningen. Deze markt heeft ongeveer een jaar stil gestaan en komt nu weer in beweging. Deze vraag naar dure huurwoningen komt voornamelijk vanuit expats die weer in groten getale naar Nederland komen en een ruim budget tot hun beschikking hebben.

De cijfers komen uit onderzoek van Koops Makelaardij te Haarlem, die regelmatig onderzoek doet naar de situatie in de woningmarkt in de regio Haarlem.





Ingezonden persbericht