Mishandelingen Densus 88: twee activisten in kritieke toestand


AMBON, 20100811 -- Waar Amnesty voor vreesde, is werkelijkheid geworden. Als gevolg van de zware mishandelingen van vreedzame Molukse activisten door de Indonesische antiterreureenheid Densus 88 is Jhoni Siahaya overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is op dit moment zeer kritiek. Ook Benny Sinay is opgenomen in het ziekenhuis, maar zijn toestand is niet kritiek meer. De vrees dat de andere activisten dit ook te wachten staat is groot.

Uitdelen rapport HRW strafbaar
De tien activisten waren bij aankomst van president Yudhoyono in Ambon gearresteerd. Een groep was opgepakt voor het uitdelen van rapporten van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.#2 De rest is opgepakt op verdenking van het willen uitvoeren van een vreedzame actie met een Molukse vlag. Na hun arrestaties zijn de activisten zwaar mishandeld. Volgens onze informatie worden de vreedzame activisten tijdens hun opsluiting nog steeds mishandeld en gemarteld. Met als gevolg, opname in het ziekenhuis.

Kritieke toestand
De toestand van Jhoni Siahaya is op dit moment zeer kritiek. Wat hij precies heeft, is niet duidelijk: niemand bij Siahaya wordt toegelaten. Dit zelfde geld voor Sinay. Beide worden van de buitenwereld afgeschermd, zelfs voor familie of advocaten. Ondertussen is een eerder veroordeelde gewetensgevangene, Yusuf Sapakoly, ontslagen uit het ziekenhuis. Hij was opgenomen, omdat hij nauwelijks meer kon lopen als gevolg van zijn mishandeling door Densus 88. Echter is hij nog niet hersteld en ligt hij nu in de gevangeniskliniek. Daar krijgt hij paracetamol voor zijn klachten. Dit is volgens de Molukse gewetensgevangenen de normaalste gang van zaken als je medische of lichamelijke klachten hebt: "voor alle klachten krijg je in de gevangenis gewoon een paracetamol".


Densus 88
Zowel PAK en FKMCPR als Amnesty International hebben al gewaarschuwd voor martelingen van de nieuwe arrestanten door Densus 88. Deze antiterreureenheid, ook wel Detachment 88, is ook verantwoordelijk van mishandelingen van een meerderheid van de 71 Molukse gewetensgevangen die al in detentie verblijven.
De eenheid is getraind en gefinancieerd door de Verenigde Staten en Australië. Zo worden trainingen gegeven door de Australische federale politie, CIA, FBI en de US Secret Service.


PAK en FKMCPR
Perintis Aksi Kilat (PAK) en Foundation for Keeping Moluccan Civil and Political Rights (FKMCPR) zijn beide mensenrechtenorganisaties die zich inzetten voor de Molukse gewetensgevangenen en de mensenrechten in de Molukken. Ludieke acties, die beide organisaties eerder hebben georganiseerd, blijven voorlopig uit. Dit in verband met de voorbereiding van de komst van president Yudhoyono naar Nederland in dit najaar.

#1 www.amnesty.org/en/news-and-updates/malukan-activists-risk-torture-detention-indonesia-2010-08-04

#2 www.hrw.org/en/news/2010/06/23/indonesia-stop-prosecuting-peaceful-political-expression