Ingezonden persbericht


RECLAME CODE COMMISSIE:
GEEN PROBLEEM MET ANTI-C1000 RADIOSPOT

Uitspraak: http://www.wakkerdier.nl/docs/Uitspraak_Reclame_Code_Commissie_inzake_C1000_radiospot.pdf

Amsterdam, 11 augustus 2010; Wakker Dier kan doorgaan met de anti-C1000 radiospot. Er is niets mis met de spot. Dat concludeert de Reclame Code Commissie na een klachtenprocedure. De klacht was specifiek ingediend tegen het radiospotje waarin Wakker Dier zegt dat de door onfatsoenlijk lage vleesprijzen van C1000 de varkens en kippen 'geen stro, geen daglicht, geen ruimte en geen fratsen' krijgen en dat het vlees komt van kippen en varkens 'die onfatsoenlijk slecht zijn behandeld.' Wakker Dier is blij met de uitspraak en ziet hierin een extra motivatie om haar campagne tegen de dieronvriendelijke kiloknallers met extra energie voort te zetten. Eén van de wensen van Wakker Dier is in ieder geval al ingelost: gisteren maakte C1000 bekend voortaan diervriendelijker biologisch vlees in de aanbieding te gaan doen.

Beluister de Radiospot: http://wakkerdier.nl/downloads/?file=WakkerDier-C1000-Kiloknal-TasTijn-R15.mp3 Letterlijke tekst radiospot:
Geen stro, geen daglicht, geen ruimte, geen fratsen. Voor de onfatsoenlijk lage vleesprijzen bij C1000, worden miljoenen dieren ook onfatsoenlijk slecht behandeld.
Tijd voor een andere supermarkt. Word wakker met Wakker Dier.

De Reclame Code Commissie stelt ondermeer:
'Het staat Wakker Dier in beginsel vrij om haar mening over de vleesprijzen bij een met name genoemde supermarkt te noemen en de wijze waarop Wakker Dier dat in de onderhavige reclame doet, acht de commissie niet van dien aard, dat de reclame in strijd is met de Nederlandse Reclame Code...… Klager heeft niet weersproken dat gebrek aan zaagsel, daglicht en ruimte bij het merendeel van de door C1000 verkochte vleeskippen leidt tot diverse welzijnsproblemen, noch dat voor varkens en runderen een soortgelijke situatie geldt. Voorts heeft Wakker Dier toegelicht waaromC1000 naar haar mening, in verhouding tot andere supermarkten een 'buitenproportioneel grote verantwoordelijkheid' heeft voor de 'negatieve prijsspiraal in de vleesketen' en de daarvoor veroorzaakte welzijnsproblemen.... Daarmee is de kritiek van Wakker Dier feitelijk voldoende onderbouwd.’

Een boer krijgt 1euro50 voor een kip en moet daarvoor een kip haar leven lang verzorgen. Dat kan natuurlijk niet fatsoenlijk voor die prijs. Daardoor zitten 20 kippen op een vierkante meter gepropt. En ze staan in hun eigen poep omdat het tussentijds schoonmaken van de stal te duur is. Driekwart van de kippen heeft hierdoor pijnlijke pootontstekingen. Overigens is C1000 sinds deze week begonnen met biologische folderaanbiedingen, waar Wakker Dier al langer campagne voor voerde.

Einde persbericht




Ingezonden persbericht