Veilig Verkeer Nederland

Verbod op bierfiets

woensdag, 11 augustus 2010

De kantonrechter in Amsterdam heeft de zogeheten bierfiets verboden, zo meldt de nieuwssite nu.nl. Volgens het vonnis voldoet de rijdende bar niet aan de regels en moet deze als een fiets worden beschouwd. Fietsen mogen volgens de Regeling Voertuigen niet breder zijn dan anderhalve meter. De bierfiets in de betreffende zaak is echter 2,20 meter breed. De uitspraak heeft als gevolg dat bierfietsen voortaan niet zomaar de weg op mogen.

De rechter deed zijn uitspraak vrijdag jl. in een zaak over een ongeluk met een bierfiets, in mei vorig jaar. Tijdens een vrijgezellenfeestje raakten toen drie vrouwen gewond, nadat het voertuig in Amsterdam-Noord met de bovenkant tegen een viaduct was gebotst.

De gemeente Amsterdam overwoog eerder om het voertuig te verbieden, omdat de bierfietsen in de stad voor overlast en onveilige verkeerssituaties zouden zorgen. De gemeente zag uiteindelijk af van een algemeen verbod. Wel wordt de bierfiets geweerd uit het Wallengebied, omdat daar een alcoholverbod geldt.

Een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum zegt dat nu de Inspectie Verkeer en Waterstaat aan zet is. Handhaving van de verkeerswetgeving is geen taak van de lokale overheid. (Bron: nu.nl)