KRO

KRO BlootGewoon, aflevering 3: De Vriendinnen en De Zwarte Crossvrienden

Uitzenddatum: 12/08/2010

In de nieuwe serie van KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, gaan opnieuw verschillende groepen mensen uit de kleren voor een persoonlijk goed doel. In aflevering 3 van KRO BlootGewoon (12 augustus, 20:30 uur, Ned. 1) gaat de `vriendinnengroep' van Wanda (de moeder van Nadine) poseren voor de Nadine Foundation, een stichting tegen geweld; en gaat een groep `Zwarte Cross vrienden' naakt voor het Reumafonds.

De `vriendinnen'
Op 2 december 2006 is Nadine door haar ex-vriend vermoord. Meer dan duizend mensen lopen op 7 december mee in een stille tocht door Hoorn. Als levend monument voor Nadine is de Nadine Foundation tegen geweld opgericht. Deze stichting heeft als doelstelling de dromen van Nadine uit te laten komen. Een statement tegen geweld. De opbrengsten zullen gaan naar organisaties die zich bezighouden met de preventie van geweld. Wanda is de moeder van Nadine, samen met haar vriendinnengroep wil ze zich inzetten voor de Nadine Foundation. "Ik heb mijn ziel al zo bloot gelegd, mijn kleren hiervoor uit doen is dan eigenlijk niets." aldus Wanda.

Wanda's vriendinnen hebben haar altijd gesteund. Ze hebben veel met elkaar meegemaakt. Toen Nadine werd vermoord hebben ze haar enorm bijgestaan. En nog steeds. Ze zijn erg begaan met elkaar en doen dit dan ook uit liefde voor Wanda en Nadine.

Eén van de vriendinnen, Rossie: "We willen graag laten zien wat geweld met mensen doet. Het is zo zinloos. Wat een verdriet en ellende brengt het teweeg. Denk eens drie keer na voor dat je wat doet. Je hebt gewoon niet het recht om andermans leven te nemen...".Meer informatie: http://www.nadinefoundation.nl/

De `Zwarte Cross vrienden'
De Zwarte Crossvrienden is een deel van een grote vriendengroep die elkaar kent uit de buurt. Met elkaar ondernemen ze van alles, waaronder elk jaar het bijwonen van het festival `De Zwarte Cross'. Voor dit evenement bouwt de groep drie keer per week aan een kar die wordt ingezet tijdens de cross. Natasja (38), de vrouw van Tiny heeft reuma. Het begon met wat pijnlijke gewrichten in arm en benen maar al snel bleek dat Natasja steeds minder kon. Daarom heeft de vriendengroep besloten het Reumafonds als hun goede doel te steunen.

Ze doen met z'n allen mee voor haar en hopen door mee te doen aan BlootGewoon dat reuma meer naamsbekendheid krijgt want zoals Tiny zegt: "Het lijkt net of er niks aan de hand is, maar ik zie aan Natasja wel dat ze soms veel pijn heeft en niet iedereen snapt dat altijd. Het is de ene dag ook erger dan de andere dus iets wat ze vandaag kan, is morgen misschien onmogelijk voor haar. Je wordt soms ook wel moe van dat steeds te moeten uitleggen aan mensen." Meer informatie: http://www.reumafonds.nl/

In totaal gaan twaalf groepen voor een zelf gekozen goed doel (vanuit persoonlijke betrokkenheid) uit de kleren voor een fotoshoot. De beste foto van elke groep, gekozen door een vakjury, komt op een stijlvolle naaktkalender te staan. Via een donatie aan het betreffende goede doel is de kalender te verkrijgen.

Presentatie: Anita Witzier

KRO BlootGewoon: Naakt met een missie, aflevering 3: `de vriendinnen en de Zwarte Cross vrienden', 12 augustus, 20:30 uur, Nederland 1