Gemeente Almere

Voorproefje Archeologiedag Almere

09-08-2010

kinderen op de archeologiedag De Archeologiedag komt er weer aan! Als voorproefje daarop wordt er op donderdag 12 augustus op stadslandgoed De Kemphaan gebouwd aan een dierenhuidkano.

De bouwer van de dierenhuidkano, Diederik Pomstra van Het Stenen Tijdperk, begint om 11.30 uur en zal tot 15.00 uur aan het werk zijn. Bezoekers kunnen bekijken hoe het maken van de boot in z'n werk gaat. Dezelfde boot wordt op 22 augustus ook gebruikt bij de Archeologiedag, en dan is het zelfs mogelijk om er een stukje mee te kanoën! Tijdens de Archeologiedag wordt er nóg een boot gemaakt: een boomstamkano. Ook daarmee mag worden gevaren.

Archeologiedag

De Archeologiedag vindt plaats op zondag 22 augustus van 11.00 tot 16.00 uur op stadslandgoed de Kemphaan, Kemphaanstraat 1, 1358 AD Almere. De toegang is gratis. Tijdens de Archeologiedag zijn er leuke en leerzame activiteiten voor jong en oud. Het thema van deze dag is `Het verleden boven water'. Er is een speciale expositie en een informatiemarkt. Bovendien zijn er activiteiten rondom water in de prehistorie en de middeleeuwen. Ook aan kinderen is gedacht met speciaal aangepaste activiteiten.

Water in de prehistorie

Hier zie je hoe prehistorische jagers het water gebruikten als vervoersmiddel, als plek om aan voedsel te komen en natuurlijk hoe zij aan drinkwater kwamen. Kijk naar het bouwen van een kano en huidenboot, maak prehistorische muziek, neem plaats aan de waterbar, jaag op bevers, vang vissen met een fuik en doe mee met de waterplanten belevenisroute.

Water in de middeleeuwen

Vanaf de middeleeuwen vormde Almere de bodem van de Zuiderzee. In dit deel van de Archeologiedag kan je alles ontdekken over hoe mensen toen het water gebruikten: om te varen, drinken en te wassen. Kom kijken bij de Zuiderzee-ambachten of het badhuis, leer navigeren, bouw een schip of proef een visje bij de visroker. Natuurlijk is er ook middeleeuwse muziek.

Kinderactiviteiten

Beleef zelf de ijspret door de eeuwen heen met schaatsen, het ijsspel kolfen en waterspelletjes in het laboratorium en het kindertheater `De Waterfabriek'.
In de theatervoorstelling `Meneer Dröge & de Waterfabriek', speciaal voor kinderen tussen 5 en 12 jaar, leren en ervaren ze hoe belangrijk schoon drinkwater is. Duur 40 minuten.

Tentoonstelling: Het verleden boven water

De archeologietentoonstelling `Het verleden boven water' vertelt alles over hoe water de geschiedenis van Almere en omgeving heeft gevormd. Aan de hand van het onderwerp water bekijken we de vondsten van de steentijd en de Zuiderzeetijd. Wat vertellen zij over hoe de vroege Almeerders omgingen met de natuur en hoe zag het leven eruit toen hier nog water was? De expositie is nog tot eind augustus te zien bij het Eksternest op Stadlandgoed de Kemphaan.

Meer informatie over de Archeologiedag is te vinden op www.almere.nl/archeologie of www.kemphaan.nl.

De Archeologiedag wordt georganiseerd door Stichting Stad en Natuur in opdracht van Bureau Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Almere.