Tweede Kamer der Staten Generaal
12 augustus 2010

ChristenUnie wil verbetering opvang kinderen na echtscheiding

De opvang van kinderen tijdens en na echtscheiding schiet tekort, vindt Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie: ,,Ik ben zeer bezorgd over de gebrekkige opvang en begeleiding van kinderen tijdens en na echtscheiding. Als we dit beter organiseren, meer investeren, kunnen we volgens mij de toestroom naar de jeugdzorg verkleinen en erger voorkomen.

De ChristenUnie is blij dat als gevolg van de invoering van het ouderschapsplan het aantal omgangsonderzoeken bij de Raad voor de Kinderbescherming is afgenomen met 9%. De Raad constateert in haar onderzoek dat de hulp aan kinderen bij echtscheidingen nog steeds tekort schiet.

Vragen van het lid Voordewind aan de minister voor Jeugd en Gezin over het bericht dat het ouderschapsplan bij scheiding werkt.
* Kent u het bericht "Ouderschapsplan bij scheiding werkt"?
* Hoe beoordeelt u de vermindering van het aantal scheidingszaken bij de Raad voor de Kinderbescherming in relatie tot het vorig jaar ingestelde ouderschapsplan en het toegenomen hulpaanbod vooraf?
* Wat vindt u van de kanttekening van de Raad voor de Kinderbescherming dat de begeleiding van en de bemiddeling bij scheidingszaken waar kinderen in het spel zijn nog tekortschiet? Ziet u kansen om begeleiding en bemiddeling nog verder te verbeteren, om schadelijke effecten van echtscheidingen voor kinderen nog verder te verminderen?

(Nederlands Dagblad, "Ouderschapsplan bij scheiding werkt", 11 augustus 2010 / http://www.nd.nl/artikelen/2010/augustus/10/ouderschapsplan-bij-scheiding-werkt)