STERRENNACHT

05/08/2010 08:00

EURO SPACE CENTER

Grote nacht met sterrenkunde animaties en met waarneming van de zon in de namiddag, conferenties, workshops, verhaaltjes voor kinderen en inleiding in astronomie. Vanaf 22u30: initiaties to het lezen van de hemelkaart en oriëntatie in de hemel, waarneming van de hemel en van vallende sterren met talrijke telescopen onder de begeleiding van amateur astronomen.

Datum : 12/08/2010. Gratis en vrije toegang.

12 AUGUSTUS 2010 vanaf 15u (vrije en gratis toegang)

Iedereen, klein en groot, wordt in het Euro Space Center uitgenodigd (gratis toegang) om één van de mooiste hemels van het jaar waar te nemen.

NIEUW IN 2010: een vijftiental telescopen zijn door het Euro Space Center tot de beschikking van de bezoekers gesteld om de hemel waar te nemen

Het is in die periode dat de Aarde een wolk stof en stenen doorkruist die achtergelaten werd door de komeet Swift-Tutle. Het stof en gesteente komen de atmosfeer binnen aan een snelheid van meer dan 200.000 km/u en verschijnen aan de hemel onder de vorm van vallende sterren.

Net voordat de hemel donker wordt en observaties toelaat, biedt het Euro Space Center u vanaf 15u activiteiten aan:

OP HET PROGRAMMA

Vanaf 15u :

- Waarneming van de zon (als het weer het toelaat) en radioastronomie observaties

Vanaf 18u :

-Presentatie workshop door de aanwezige astronomie verenigingen over hun activiteiten, instrumenten en foto's. Inleiding in astronomie. Tentoonstelling van meteorieten.

Vanaf 20u :

-planetarium voorstelling in het Nederlands

-verhaaltjes voor kinderen in het Nederlands

-workshop: bouwen van zonnewijzers in het Nederlands

-interactief workshop over lichtvervuiling in het Frans

- twee conferenties in het Frans

Vanaf 22u30:

-beluistering van de echo van vallende sterren in de hogere atmosfeer

-initiaties to het lezen van de hemelkaart en oriëntatie in de hemel

-waarneming van de hemel met talrijke telescopen die buiten gezet worden, onder de begeleiding van amateurastronomen en monitoren van het Euro Space Center. Naast de vallende sterren die deze nacht in groot aantal zullen zijn, zal men de planeet Jupiter, de zomerconstellaties, de Melkweg, kunstmanen,-, kunnen waarnemen.

Tip : Neem ook uw eigen waarnemingsinstrumenten mee (verrekijker, telescoop, enz.) en warme kleding, deken, zaklantaarn, ligzetel, -.

Om een waarnemeing mogelijk te maken zonder lichtvervuiling vragen wij journalisten foto's te nemen en te filmen tussen 20u en 22u



Personnes de conctact:

Jean-Marcel THOMAS, Directeur: 0496/27.10.30

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel