Het Nederlandse Rode Kruis

Hulpverlening Pakistan belemmerd door zware regenval

De zware regen in Pakistan houdt aan en dat verergert de situatie voor de miljoenen slachtoffers.

Ook de hulpverlening wordt hierdoor ernstig belemmerd. Volgens de Pakistaanse regering zijn meer dan 13.8 miljoen mensen getroffen door de overstromingen.
De buitengewoon zware moessonregens eisten al zeker 1500 levens.

Terwijl de overstromingen verder naar het zuiden trekken, stijgt de kans dat dammen in Sukkur en Guddu in de zuidelijke provincie Sindh het zullen begeven. De overheid heeft de afgelopen dagen al zo'n 500.000 mensen uit bedreigde gebieden geëvacueerd. Het Rode Kruis biedt hulp met voedsel, water, tenten en medische zorg, maar er is de komende tijd nog veel meer hulp nodig.

Overstroming

Trein van muilezels

Wegen en bruggen zijn zwaar beschadigd en de regen blijft maar vallen waardoor veel getroffen gemeenschappen nog geen hulp hebben ontvangen. Het Rode Kruis heeft hierdoor enkele voedseldistributies moeten uitstellen, maar verkent alle alternatieven. "Sommige gebieden zijn alleen te voet te bereiken, maar dit is niet eenvoudig in een bergachtig gebied waar 25.000 mensen wonen", aldus Atta Muhammad, noodhulpcoordinator voor het Rode Kruis in de afgelegen districten Kohistan en Shangla in het Noord-Westen van Pakistan. "We hebben de afgelopen dagen een trein van muilezels met hulpgoederen ingezet om deze kleine getroffen dorpen van hulp te voorzien".

Voedselprijzen verdubbeld

De afgelegen overstroomde gebieden hebben een groot gebrek aan voedsel. De voedselprijzen van bepaalde producten, in het bijzonder van groenten, zijn hierdoor meer dan verdubbeld in dorpen en steden door het hele land. Met de Ramadan in aantocht, wordt verwacht dat de voedselprijzen zelfs nog meer zullen stijgen.

Hulp Rode Kruis

Hulpverlening Rode Kruis

Sinds 21 juli heeft het Rode Kruis meer dan 77.000 Pakistaanse slachtoffers van noodhulp kunnen voorzien. De mobiele medische zorgposten, die zich dagelijks van dorp naar dorp verplaatsen hebben zo'n 15.000 mensen medische zorg geboden. Het Rode Kruis en de Pakistaanse Rode Halve Maan werken in nauw overleg samen met de Pakistaanse overheid en overige hulporganisaties om de hulpverlening zo snel mogelijk volledig op gang te brengen.