Gemeente Utrecht


2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
74 Vragen van mevrouw mr. S. Bas en de heer J.A. Kleuver
(ingediend op 6 juni 2010
en antwoorden door het college verzonden op 12 augustus 2010 )


"Drollengeur en wodka-lime"

Het Zwartewater is een idyllisch grachtje vlakbij de binnenstad waar steeds meer toeristen komen. Aan het grachtje heeft lange tijd een schoolgebouw gestaan, grenzend aan een braakliggend terrein c.q. parkeerplaats dat als hondentoilet fungeerde. Op de plek van de oude school en aangrenzend terrein is in 2007 het nieuwbouwcomplex met de verrassende naam "De Boventuinen" opgeleverd. Het hondentoilet is na de oplevering teruggeplaatst aan de groenstrook aan het Zwartewater op minder dan 5 meter afstand van de voordeur van de woningen. Van een "tuin" is daarom moeilijk te spreken.

Bewoners van het Zwartewater hebben meerdere keren geklaagd over het onplezierige aanblik en de stankoverlast. Vergezeld van een handtekeningenlijst en enkele foto's hebben zij de afdeling Stadswerken verzocht om het hondentoilet voor hun deuren te verplaatsen naar een plek waaraan geen woningen grenzen zodat bewoners geen hinder ondervinden, ofwel in zijn geheel te verwijderen, omdat het dichtstbijzijnde toilet 100 meter verderop is. De gemeente heeft de bewoners beloofd vaker op te ruimen, maar dat gebeurt volgens de bewoners nog steeds te weinig. De verse, stinkende hondenpoep ligt er nog altijd enkele dagen.

Bovenstaande brengt de fractie van D66 tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met bovenstaande situatie?
Ja.

2. Deelt het college de mening van D66 dat op een idyllisch grachtje als het Zwartewater, waar we trots onze gasten rondleiden, geen drollenveldje van 2 meter breed hoort op minder dan 5 meter afstand van woningen?
Het college deelt de mening dat een afstand van vijf meter tot de dichtstbijzijnde woning te klein is.

3. Is er bij de bestemmingswijziging van parkeerterrein naar woon/winkelcomplex rekening gehouden met het hondentoilet?
Nee.

4. Gelden er regels met betrekking tot de afstand tot woningen en balkons bij het plaatsen van een hondentoilet? Zo ja, welke? Zo nee, zouden er niet zulke regels moeten gelden, gezien het mogelijke risico voor de volksgezondheid en de stankoverlast?
Ja. De inrichtingscriteria voor hondentoiletten zijn:
. een hondentoilet moet minimaal 15 meter van de dichtstbijzijnde woning liggen;
. een hondentoilet moet minimaal 15 meter van de dichtstbijzijnde zitbank liggen;
. een hondentoilet moet minimaal 15 meter van de dichtstbijzijnde speelplaats liggen;
. een hondentoilet moet bereikbaar zijn voor de schoonmaakmachine;
. de oppervlakte van een hondentoilet moet minimaal 50 m² zijn;
. bij ieder hondentoilet wordt een prullenbak geplaatst;
. streven naar een zodanige spreiding van hondentoiletten dat bewoners maximaal 250 moeten lopen voor het dichtstbijzijnde hondentoilet.

5. Is het college bereid deze situatie, met het oog op het warme weer, zo spoedig mogelijk op te lossen en het toilet te verplaatsen, hierover met de bewoners in overleg te treden en ons op de hoogte te houden van de vorderingen?
Ja. In de directe omgeving zijn echter geen alternatieve locaties beschikbaar voor DIT hondentoilet. Verplaatsen is daarom geen optie. Gezien de inrichtingscriteria voor hondentoiletten zullen wij dit hondentoilet in overleg met betrokkenen verwijderen. In eerste instantie zijn er voldoende alternatieven. We gaan op zoek naar een alternatief op het moment dat door bestaande woningbouwplannen deze in de toekomst verdwijnt.


---- --