Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Heliview Research brengt studie uit op gebied van SaaS

Reeds substantieel gebruik van SaaS in Nederland

Breda, 12 augustus 2010
16% van alle Nederlandse vestigingen met minimaal 10 werknemers besteedt een deel van de ICT-taken uit in de vorm van een SaaS (ASP) oplossing

Circa 15.150 vestigingen maken voor één of meerdere bedrijfsapplicaties gebruik van een SaaS oplossing. Het gebruik van SaaS toepassingen is met name binnen vestigingen met minimaal vijftig medewerkers doorgedrongen. Dit blijkt uit de "SaaS Monitor", een grootschalig jaarlijks onderzoek onder 800 Nederlandse bedrijven van Heliview Research, waarvan de rapportage juist is verschenen.

Bij organisaties met meerdere vestigingen in Nederland is vaker sprake van een SaaS oplossing (20%) dan bij organisaties met slechts één Nederlandse vestiging (13%). Hetzelfde geldt voor organisaties met vestigingen in het buitenland (19%) ten opzichte van organisaties die uitsluitend in Nederland actief zijn (15%). De gedachte hierachter is dat vestigingen van dezelfde organisatie online gebruik maken van dezelfde applicaties. Ook de omvang van de organisaties hangt hiermee samen.

Binnen 72% van de vestigingen is sprake van het gebruik van een thuiswerkoplossing waarbij één of meerdere medewerkers via internet toegang hebben tot bedrijfsapplicaties. Binnen de zorgsector (76%), de zakelijke dienstverlening (75%) en de industriële- en nutssector (75%) is beduidend vaker sprake van het gebruik van thuiswerkoplossingen dan bij vestigingen in met name de transportsector (57%), de handel (66%) en de bouw (69%). Aan de respondenten is tevens gevraagd welke bedrijfsapplicaties aan de thuiswerkers beschikbaar worden gesteld. Bij circa 61% van de vestigingen met telewerkers zijn alle bedrijfsapplicaties voor hen beschikbaar.

Steeds meer applicaties worden geïnstalleerd op één of meerdere centraal opgestelde servers binnen de vestiging of op het hoofdkantoor. Alleen de Office applicatie draait vaak rechtstreeks via de computer van de werknemer (63%). Met name systemen voor salarisverwerking (18%), Content Management Systemen (17%) en HRM pakketten (17%) draaien relatief vaak extern via een SaaS constructie.

Binnen circa 76% van de vestigingen met server based applicaties wordt gebruik gemaakt van toepassingen van Microsoft voor het centraal toegankelijk maken van bedrijfsapplicaties voor eindgebruikersystemen.

Citrix wordt binnen 13% van de vestigingen gebruikt. Hoe groter de vestigingen worden, hoe vaker Citrix als platform wordt toegepast.

Ondernemingen zijn in toenemende mate afhankelijk van een groot aantal applicaties. Mede vanwege de complexiteit ervan kiezen steeds meer ondernemingen ervoor om het onderhoud en het beheer van applicaties uit te besteden. Circa 65% van de vestigingen heeft het onderhoud van de bedrijfsapplicaties (deels) uitbesteed aan een externe dienstverlener. In totaal gaat het om circa 61.500 vestigingen.

Over Heliview Research

Heliview Research is lid van de MOA (MarktOnderzoekAssociatie) en is een full-service marktonderzoekbureau gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ICT, Mobiliteit, HRM, Charitatief, Financieel, Facilitair en Milieu. Voor meer informatie over de SaaS Monitor kunt u contact opnemen met Thanassis Vassiliadis (thanassis.vassiliadis@heliview.nl).