Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 12 augustus 2010

Tweede fase nieuwbouw Koperhorst in zicht

Met een nieuw bestemmingsplan maakt de gemeente de bouw van de woontoren van woonzorgcentrum de Koperhorst mogelijk. Het gaat om een toren van 20 bouwlagen met circa 70 huur- en koopappartementen voor senioren aan de Paladijnenweg in de wijk Schothorst.

De toren komt naast de al gerenoveerde en uitgebreide laagbouw van verzorgingshuis De Koperhorst. De bewoners van de nieuwe woontoren kunnen gebruik gaan maken van de zorgvoorzieningen van De Koperhorst. De helft van de woningen wordt toegewezen aan mensen met een zorgindicatie.

Aandachtspunten
Het plan is eind vorig jaar met de buurtbewoners en de bewoners van de Koperhorst besproken. Uit de besprekingen met de bewoners is een aantal aandachtspunten en vragen naar voren gekomen. Het gaat met name om de veiligheid van de inrit naar de Koperhorst, het parkeren, de schaduwwerking van het gebouw en het uitzicht op de toren.

Uit de uitwerking van de architect is gebleken dat de effecten van schaduw en uitzicht beperkt zijn. Voor de in- en uitrit van De Koperhorst liggen er naar aanleiding van de gesprekken nu twee alternatieven. Deze zullen in de komende periode verder worden uitgewerkt, waarna een keuze wordt gemaakt.

De nieuwe woningen krijgen een parkeerdek in twee lagen op eigen terrein, waar ook bezoekersplaatsen zijn voorzien. Voor de huidige parkeeroverlast in de buurt, meestal op feestdagen, gaat de Koperhorst met het naastgelegen schoolcomplex afspraken maken.

Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om in te stemmen met het opstarten van de bestemmingsplanprocedure. Op 1 juli 2008 is in het kader van de structuurvisie Amersfoort 2030 door de raad een motie aangenomen over hoogbouw in Amersfoort: "Op naar de sterren en daar voorbij ..." waarin gevraagd wordt een 3D kansenkaart op te stellen. Deze 3D kansenkaart wordt geïntegreerd in het traject van de Structuurvisie 2030. Op 15 september 2009 is de raadsconferentie "Bouwen de hoogte en de diepte in" gehouden. Het initiatief van de Koperhorst past binnen de ambities die uit de motie en de raadsconferentie spreken.

Noot voor de redactie,