Ministerie van Defensie

Commandant landmacht bezoekt militairen Uruzgan

12 augustus 2010, 11.01 uur

Luitenant-generaal Rob Bertholee bezocht de militairen van de Redeployment Task Force in Uruzgan. Foto: ministerie van Defensie

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee heeft de afgelopen dagen de militairen van de Redeployment Task Force (RDTF) in Uruzgan bezocht. Daar benadrukte hij onder meer dat het belangrijk is om niet te vergeten dat in Afghanistan nog honderden Nederlandse militairen goed werk verrichten, ook al is Task Force Uruzgan ten einde.

Bertholee nam een kijkje bij de staf, de Geniecompagnie, de Innamecompagnie en het Logistieke Ondersteunings Detachement en sprak met diverse ervaringsdeskundigen over de verplaatsing van alle Nederlandse middelen. Ook had hij een gesprek met kolonel Jim Creighton, de Amerikaanse commandant van het Combined Team Uruzgan, de opvolgers van de vertrokken Nederlandse Task Force Uruzgan.

Kamp officieel geopend

Tijdens een bescheiden ceremonie onthulde Bertholee het logo van het nieuwe Nederlandse operatiecentrum Camp Phoenix. Foto: ministerie van Defensie

Tijdens een bescheiden ceremonie onthulde Bertholee het logo van het nieuwe Nederlandse operatiecentrum Camp Phoenix. Hiermee opende hij officieel het kamp van waaruit de staf van de RDTF opereert."Ik zie het als een eer dit monument te mogen onthullen. Het is belangrijk om een duidelijke eigen plek te hebben, zeker nu het aantal Nederlanders op Camp Holland afneemt", aldus Bertholee.

Bezoek Deh Rawod

Bertholee nam ruim de tijd om tijdens zijn bezoek met de manschappen te praten. Foto: ministerie van Defensie

Per Nederlandse Chinook-helikopter vloog de landmachtgeneraal met een klein RDTF-gezelschap naar Camp Hadrian in Deh Rawod. Ook hier informeerde hij naar de stand van zaken en praatte hij met militairen over de verhuizing. Bertholee verklaarde enorm onder de indruk te zijn van het proces en de uitvoering: "De mensen hier staan voor hun zaak en dat kan alleen als je in het systeem gelooft. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat we alle spullen beheerst en beheerd terugkrijgen in Nederland."