Gemeente Overbetuwe

Overbetuwe door lagere lasten

Gunstig ondernemersklimaat in Overbetuwe door lagere lasten

12 augustus 2010

Uit het onderzoek "monitor Lokale Lasten", dat de Kamer van Koophandel samen met ABF Research heeft uitgevoerd blijkt dat de gemeente Overbetuwe voor verschillende tarieven de lasten heeft verlaagd. Daarmee behoort gemeente Overbetuwe voor ondernemers tot de goedkope gemeenten in vergelijking met omliggende gemeenten. Voor kantoren en winkels zijn de gemeentelijke lasten in deze regio alleen in de gemeente Rozendaal gunstiger. Alle overige gemeenten zijn duurder dan gemeente Overbetuwe. De duurste gemeenten zijn Arnhem en Nijmegen.

Overbetuwe behoort tot de 5 goedkoopste gemeenten voor wat betreft de OZB belasting. Na Rozendaal, Bronckhorst, Renswoude en Aalten, neemt Overbetuwe de 5e plaats in. Huiseigenaren betalen Overbetuwe 0,2130% van de WOZ-waarde van hun huis aan OZB belasting. Daarmee daalde het tarief van Overbetuwe in 2010 met 2,2%. De duurste gemeente van Nederland is Nijmegen. Daar betalen bewoners 0,7261%.

Uit de monitor van de Kamer van Koophandel blijkt verder dat er grote verschillende zijn bij gemeenten als het gaat om lokale lasten. Zo betalen grotere horecagelegenheden en middelgrote industriële ondernemingen voor voor een afvalwaterlozing van 2500 m2 per jaar in Overbetuwe EUR 379. In Winterswijk moet daar EUR 5.995 voor worden betaald. Bij bedrijven die veel afvalwater lozen, 30.000 m2 per jaar spant Winterswijk ook de kroon als duurste gemeente in Gelderland. Opvallend zijn de ontwikkelingen van deze lasten in de gemeenten Overbetuwe en Wageningen. Overbetuwe heeft het tarief met 41,7 % laten dalen, Wageningen heeft het tarief met 39,6 % verhoogd.

Bedrijven in de toeristische sector, zoals campings, hotels en verhuurders van vakantiehuisjes innen in veel gevallen toeristenbelasting wanneer personen in de betreffende gemeente verblijven. Overbetuwe heeft er voor gekozen om geen toeristenbelasting te heffen terwijl in Lingewaard per hotelovernachting EUR 0,50 moet worden betaald. Ook hier is Nijmegen de duurste gemeente van Nederland met EUR 1,77 per overnachting.

Lingewaard en Overbetuwe trekken vrijwel gelijk op in de kosten die worden betaald voor bouwleges. Daar wordt respectievelijk EUR 415 en EUR 425 betaald bij een bouwsom van EUR 25.000 euro. De verschillen tussen gemeenten zijn hier ook aanzienlijk. Inwoners en bedrijven in de Utrechtse Heuvelrug betalen bijvoorbeeld maar liefst EUR 1200,- aan bouwleges. Ook bij grote bouwsommen behoort gemeente Overbetuwe bij de vijf goedkoopste gemeenten in Centraal Gelderland en de Vallei Regio.