FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten in beroep tegen faillissement Olympic Airlines

FNV Bondgenoten gaat namens tien werknemers in dienst van het Griekse vliegtuigmaatschappij Olympic Airlines in Nederland in verzet tegen de uitspraak van de Haarlemse rechtbank van 3 augustus om de vestiging in Amsterdam failliet te verklaren.

In oktober vorig jaar is na een megaboete wegens onterechte staatssteun besloten het Griekse bedrijf op te heffen. Het Nederlandse personeel van Olympic zit sindsdien in onzekerheid over de verdere afwikkeling van hun vestiging. Tot hun verbazing is er na acht maanden in Nederland ineens faillissement aangevraagd. FNV Bondgenoten vindt dat er geen sprake is van een normaal faillissement.

Jan van den Brink, bestuurder FNV Bondgenoten: "De vliegtuigmaatschappij heeft op een slinkse wijze gebruik gemaakt van de regeling dat alle EU-landen elkaars faillissementen moeten erkennen. Dankzij dit vonnis komt het bedrijf onder twee dingen uit: een sociaal plan en de normale opzegtermijn. De Nederlandse werknemers van Olympic die in sommige gevallen al meer dan dertig jaar hier werkten staan nu met niets op straat. En dat terwijl de werknemers van Olympic Airlines in Griekenland en andere vestigingen de beste regelingen krijgen. Sommigen zijn zelfs al rond hun veertigste met pensioen gestuurd. Dit is echt te gek voor woorden. De Nederlandse werknemers verdienen ook een fatsoenlijke behandeling."

Door in Nederland via een aparte procedure het faillissement aan te vragen, wordt volgens FNV Bondgenoten oneigenlijk gebruik gemaakt van de EU-regeling. De Europese regeling is niet bedoeld voor dit soort situaties, waarbij de werknemers vrijwel de enige schuldeisers zijn. De bond vindt dat hiermee de rechten van de werknemers geschonden worden, terwijl het een Grieks staatsbedrijf betreft dat op zich altijd nog geld heeft.

Dimitra Visser, werknemer van Olympic Airlines: "Dit had ik nooit verwacht na 21 jaar trouwe dienst. Ik had op zijn minst verwacht dat voor ons ook regelingen getroffen zouden worden zoals voor de 8000 werknemers in Griekenland. Een van mijn Griekse vriendinnen is met 39 jaar met vervroegd pensioen gegaan. Een ander kreeg een baan bij de overheid."

Op dinsdag 24 augustus komt de zaak voor. De werknemers zijn in dienst van het staatsbedrijf, maar vallen onder Nederlands arbeidsrecht.