Noodhulp Pakistan uitgebreid 12/08/2010 14:07

Dark & Light Blind Care Op 4 augustus is Stichting Dark and Light begonnen met het verlenen van noodhulp in Pakistan. In eerste instantie was EUR 3.000 nodig voor het geven van gratis medische hulp gedurende vier weken. Op basis van een verzoek van onze partnerorganisatie CHEF International heeft Dark & Light besloten de noodhulp uit te breiden. Hieronder informeren wij u over de actuele status en de plannen.

Samenvatting
Overvloedige regenval en overstromingen hebben in Pakistan geleid tot een humanitaire ramp van ongekende omvang. Recente berichten spreken over 1.600 doden en vier miljoen mensen die direct zijn getroffen door het natuurgeweld.

Onze partnerorganisatie CHEF International heeft een oogkliniek in de plaats Takht Bhai. Deze stad is niet getroffen door de overstromingen, maar ligt wel centraal in het rampgebied. Daarom kloppen nu veel mensen aan bij de kliniek op zoek naar hulp.

De kliniek is in zeer korte tijd gereedgemaakt voor het verlenen van eerste hulp. Er worden levensreddende medicijnen verstrekt, wonden en infecties worden behandeld. CHEF heeft ook een mobiele kliniek, die deze week in Cheena is geplaatst. Hier kunnen dagelijks enkele honderden mensen terecht voor gratis medische zorg.

Het team heeft geconstateerd dat 200 gezinnen in Cheena acute behoefte hebben aan schoon drinkwater en voedsel. CHEF doet een beroep op Dark & Light voor extra financiële steun. Wij hebben hierop positief gereageerd, omdat het past binnen onze missie: voedselzekerheid en medische zorg dragen direct bij aan de preventie van blindheid en handicaps.

Voor veel gezinnen in Cheena en omgeving is het werk van CHEF hun enige hoop om te overleven.

Achtergrondinformatie

Partnerorganisatie
CHEF International richt zich van oorsprong op oogzorg, maar heeft haar activiteiten uitgebreid naar hulp aan gehandicapten in bredere zin. Dark & Light steunt het werk van CHEF sinds 2008.

Gebied
De districten Charsadda en Nowshera zijn ernstig getroffen door de overstromingen. Er zijn mensen omgekomen, huizen zijn kapot gegaan en er is veel vee verdronken. Naast materiële en medische hulp is er ook psychosociale hulp nodig voor mensen die getraumatiseerd zijn geraakt.

De stad Takht Bhai ligt in de provincie Mardan, Khyber Pakhtunkhwa, in het noordwesten van Pakistan. De stad is niet getroffen door de overstromingen, maar ligt wel centraal in het rampgebied.

Gevolgen overstromingen
Mensen zijn verstoken van schoon drinkwater, voedsel en medicijnen. De hygiënische omstandigheden zijn zo slecht dat rekening moet worden gehouden met de uitbraak van epidemieën. Mensen kloppen aan bij de kliniek omdat ze verwondingen of infecties hebben opgelopen, of op zoek zijn naar voedsel.

Status hulp

- Oogkliniek Takht Bhai: sinds 2 augustus operationeel voor het verlenen van eerste hulp. Hier ontvangen 100-150 mensen per dag gratis medische zorg.
- Mobiele kliniek: sinds 5 augustus operationeel in Cheena (district Charsadda, 35 km. verwijderd van Takht Bhai). Hier ontvangen 100-300 mensen per dag medische zorg. Ook is gestart met voedsel- en waterdistributie aan 200 gezinnen. Voor de bevolking van Cheena worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over gezondheid en hygiëne. Dit is van belang om uitbraak van ziektes zoals cholera en (oog)infecties te voorkomen.
- Momenteel wordt middels rapid assessment in kaart gebracht welke specifieke hulp er nodig is in de districten Charsadda en Nowshera.
- ACTUEEL: er hebben ook overstromingen plaatsgevonden in Skardu en Punjab, waar onze partnerorganisatie CHIP actief is. Ook zij hebben om extra geld gevraagd om voedsel, kleding en medicijnen uit te delen aan de zwaarstgetroffen gezinnen. Dark & Light overlegt nog met andere hulporganisaties wie welk bedrag voor haar rekening wil nemen.

Budget

- Initiële aanvraag bij Dark & Light: gratis medische zorg voor 100-150 personen per dag gedurende vier weken: EUR 3.000,- (dit bedrag is binnen!).
- Voedseldistributie aan 200 gezinnen in Cheena: EUR 10.000,- per week (nog niet binnen).
- Specifieke hulp in de districten Charsadda en Nowshera: EUR p.m.
- Voedsel, kleding en medicijnen voor Skardu en Punjab: EUR p.m.

Giften kunnen worden overgemaakt op giro 131 ten name van Stichting Dark and Light te Veenendaal onder vermelding van "Noodhulp Pakistan".

Alle giften die binnenkomen zullen gegarandeerd in het rampgebied worden besteed. In eerste instantie voor voedseldistributie en medische zorg, vervolgens voor specifieke hulp in Charsadda, Nowshera, Skardu en Punjab. Donoren kunnen rekenen op een periodieke rapportage over besteding en bereikte resultaten.





http://wwwdarkandlight.org