Waterschap Dommel

Botulisme vastgesteld in Eindhoven

Publicatiedatum : 12 augustus 2010

Waterschap De Dommel meldde op 6 augustus in een persbericht dat in de gracht ter hoogte van de Nachtegaallaan en de Dommelhoefstraat in Eindhoven dode eenden waren aangetroffen. Het CIDC-Lelystad (Centraal Instituut voor Dierziekte Controle) heeft bij deze dieren botulisme type C vastgesteld.

Dit in Nederland meest voorkomende type botulismebacterie is niet gevaarlijk voor de mens, maar kan wel grote sterfte onder watervogels en vissen veroorzaken.

Contact met water

Het waterschap adviseert om extra zorgvuldig te zijn en onnodig contact met het water uit de gracht te vermijden. Ook honden kunnen hier beter niet zwemmen. De gemeente plaatst een waarschuwingsbord. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Samen met de gemeente zorgt het waterschap voor ruiming van dode dieren.

Ontstaan van botulisme

Botulisme komt vaak voor in de zomer en heeft de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. De bacterie komt voor in de grond, de waterbodem, vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk eiwitrijk voedsel, bijvoorbeeld kadavers van dode dieren, maakt de bacterie gif aan. Zodra levende dieren van deze dierlijke resten eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg, waaraan de dieren uiteindelijk overlijden. Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige dat gedaan kan worden om verder verspreiding van botulisme te voorkomen is het preventief ruimen van kadavers.