FloraHolland


Bolbloemenbericht week 31

FLORAHOLLAND (12 augustus 2010) - Het aanbod bolbloemen voor de klok is ten opzichte van vorige week met 5 procent afgenomen. De vraag naar bolbloemen is, ondanks de vakanties van onze grote afnemers uit o.a. Frankrijk en Duitsland, net zoals vorige week zeer groot. Over de gehele linie zien we weer een lichte stijging van de prijzen ten opzichte van week 30 en een forse stijging ten opzichte van week 31 vorig jaar.

Lelies
De aanvoer van Longiflorum ligt ver onder het niveau van vorig jaar, maar de middenprijs valt e EUR 0,10 hoger uit dan een jaar geleden. Vooral de 1 pitters, die schaars zijn, worden zeer goed betaald.

De aanvoer van Oriental-hybriden in Aalsmeer lag ongeveer 10 procent onder het niveau van vorig jaar. De gemiddelde prijs liep langzaam op van EUR 0,43 naar EUR 0,50 cent per steel.
Vrijdag was er een forse opleving. Bij een lagere aanvoer liep de gemiddelde prijs op naar EUR 0,61 cent per steel. De hogere prijzen werden vooral betaald voor het zwaardere segment (buiten)lelies. Vrijdag liepen vooral de `zwaardere' partijen wit, `Robina' en `Sorbonne' soms fors in prijs op. Met name in de tweede helft van de week was de aanvoer behoorlijk lager dan de week ervoor.

In Naaldwijk was de aanvoer van Aziaten met 173.000 stuks gelijk aan vorige week. De vraag naar Aziaten steeg deze week. Dit resulteerde in nog hogere middenprijzen dan vorige week (van EUR 0,254 naar EUR 0,305). De LA-hybriden daalden met 50.000 stelen naar 300.000 stuks. De prijs klom deze week omhoog van EUR 0,231 naar EUR 0,296. Alle kleuren waren gewild en gingen in grotere transacties van de hand. Het was een goede week voor de Oriental-hybriden. De aanvoer was 110.000 stuks minder ten opzichte van vorige week. De week begon goed met EUR 0,62 gemiddeld op maandag. De prijsvorming bleef verder redelijk op niveau. Op vrijdag liepen de prijzen verder op tot EUR 0,73 cent. De gemiddelde prijs kwam uit op EUR 0,635. Dit was 8 cent beter dan vorige week.
De aanvoer van de LA-hybriden en Aziaten lag deze week op hetzelfde niveau als vorig jaar.
De gemiddelde prijs liep op van EUR 0,255 naar EUR 0,32 cent per steel. Dit was EUR 0,05 meer in vergelijking met vorig jaar. `Zwaardere' partijen `Brindisi', oranje en wit werden redelijk goed betaald. Rood, geel en zalmkleurig hadden het over het algemeen een stuk moeilijker. Vooral op woensdag en donderdag stonden er minder lelies dan vorige week.

Rijnsburg noteerde goede prijzen op maandag, stabiele prijzen in het midden van de week en hoge prijzen op vrijdag. Bij de Oriëntal-hybriden was de aanvoer 25 procent minder ten opzichte van vorig jaar. De middenprijs bedroeg EUR 0,20 meer waardoor deze productgroep uitkwam op EUR 0,61. `Robina' kwam met `zwaardere' sorteringen dagelijks boven EUR
1,00 uit. De middenprijs van de LA-hybriden en Aziaten zagen we iedere dag een paar centjes oplopen. Bij de Aziaten wordt `Giraffe' per week beter betaald en kwam deze week uit op een gemiddelde van EUR 0,68. Ook cultivars die in grotere aantallen voor de klok langs kwamen hadden geen moeite om een gemiddelde van boven EUR 0,25 te halen.

Gladiolen
Het aanbod Gladiolen steeg 5 procent en bedroeg FloraHolland-breed 4,4 miljoen stelen. Het gemiddelde prijsniveau kwam uit op EUR 0,151 en was daarmee EUR 0,008 hoger dan vorige week.
Vestiging Rijnsburg noteerde EUR 0,180 voor grootbloemige gladiolen en EUR 0,132 voor kleinbloemige gladiolen. `Hunting Song' ging voor gemiddeld EUR 0,13 van de hand, terwijl de best betaalde cultivars deze week voor EUR 0,25 werden verkocht (`Lemon drop' en 'Ovatie').

Tulpen
De 265.000 stelen die zijn verkocht werden voornamelijk via FloraHolland Connect afgezet. Gemiddeld werd EUR 0,179 betaald. Freesia's
Stijgende prijzen zien we ook bij Freesia. De bijna 5 miljoen verkochte stelen gingen voor IE 0,141 van de hand en is daarmee ruim een halve eurocent beter dan in week 30. Vergelijken we de afzet met vorig jaar dan zien we dat 1 miljoen meer stelen via FloraHolland Connect zijn verhandeld.

Irissen
Met zo'n 10 procent lager aanbod ten opzichte van vorige week steeg de prijs van Iris licht naar EUR 0,09. Net zoals bij Freesia zien we een stijgende lijn bij de verkoop via FloraHolland Connect. `Blue Magic' noteerde FloraHolland-breed een middenprijs van EUR 0,10.

Hippeastrum
Het aanbod Hippeastrum bedroeg in week 31 nog maar 28.000 stelen. Dit bijna 30 procent minder ten opzichte van week 30. Gemiddeld werd EUR
1,12 betaald, de zwaarste sorteringen brachten gemiddeld EUR 1,30 op.