Gemeente Etten-Leur

Veiligheidsmonitor 2009

Persbericht nr.: 2010 / 72

Datum: 12 augustus 2010

Veiligheid inwoners Etten-Leur scoort bijna een zeven

De inwoners van Etten-Leur waarderen de veiligheid in eigen gemeente met een 6,8.

Van alle inwoners voelt zich 21% wel eens onveilig in de eigen buurt.

Dat zijn conclusies uit de Integrale Veiligheidsmonitor, die in het najaar van 2009 is gehouden en waaraan 1561 inwoners hebben deelgenomen.

Met de Integrale Veiligheidsmonitor worden in beeld gebracht de subjectieve en objectieve veiligheid van burgers en het functioneren van de politie en van de gemeente op het gebied van veiligheid. De gegevens zijn verkregen uit de enquête en zijn afkomstig van de politieregistraties. In de rapportage worden de opvattingen van de inwoners van Etten-Leur vergeleken met die van de andere middelgrote gemeenten in deze regio: Roosendaal, Oosterhout, Bergen op Zoom en Waalwijk.

Wat betreft de leefbaarheid van de woonomgeving zijn de meningen van de inwoners van genoemde vijf gemeenten gelijkluidend. De kwaliteit van de openbare ruimte (wegen, groen, verlichting, speelplaatsen) scoort in Etten-Leur 5,8, het samen leven en zich thuis voelen in de woonbuurt krijgt een 6,2, de woonomgeving wordt het rapportcijfer 7,5 toebedeeld en de leefbaarheid wordt met een 7,3 gewaardeerd.

Etten-Leur scoort ten opzichte van de genoemde regiogemeenten wat beter op de voorgelegde buurtaspecten als kwaliteit van de woningen, winkels voor dagelijkse boodschappen, verscheidenheid aan winkels, basisonderwijs, parkeergelegenheid, openbaar vervoer, voorzieningen voor ouderen, aanbod aan verenigingen en clubs, alsmede de bereikbaarheid van gezondheidsvoorzieningen.

Net als in de andere vier gemeenten zijn de belangrijkste buurtproblemen in Etten-Leur: te hard rijden, parkeeroverlast en hondenpoep. Factoren die bijdragen tot gevoelens van onveiligheid in de buurt zijn overal dezelfde: verloedering, sociale overlast, dreiging, overlast van vermogensdelicten en verkeersoverlast. De gevoelens in Etten-Leur verschillen niet van die in andere regiogemeenten.

Drie op de tien deelnemers aan het onderzoek in Etten-Leur geven aan vorig jaar slachtoffer te zijn geweest van een delictsmisdrijf, zoals geweld, vermogensdelicten of vandalisme. In de andere vier gemeenten is dat net zo.

Eveneens drie op de tien inwoners hebben in 2009 contact gehad met de politie. Daarover is 56% van hen (zeer) tevreden, 14% niet tevreden/niet ontevreden en 30% is ontevreden.

In algemene zin is 38% van de Etten-Leurenaren (zeer) tevreden over het functioneren van de politie en 14% ontevreden. De ongeveer andere helft heeft geen of een neutrale mening.

Het oordeel van de inwoners van Etten-Leur over de politie is vergelijkbaar met dat van inwoners van de andere regiogemeenten.

De ondervraagden vinden het functioneren van de gemeente Etten-Leur op het gebied van leefbaarheid en veiligheid iets beter dan dat van de gemeenten Roosendaal, Oosterhout, Bergen op Zoom en Waalwijk.

z.o.z.

Er is geen verschil van opvatting tussen de inwoners van de vijf gemeenten als het gaat over preventieve maatregelen die zij zelf kunnen treffen in, aan en rondom hun woning omwille van de eigen veiligheid.

De uitkomsten van de Integrale Veiligheidsmonitor 2009 zijn vervat in twee rapporten: een op gemeentebreed niveau en in het andere rapport zijn de resultaten naar buurten uitgesplitst. Het college van burgemeester en wethouders brengt beide rapporten ter kennis van de gemeenteraad. De gegevens uit de rapporten worden betrokken bij het opstellen van de Kadernota Veiligheid 2011-2014 en bij de wijkgerichte aanpak van onderwerpen.

De rapportage Integrale Veiligheidsmonitor 2009 is te lezen in het Informatiecentrum in het Stadskantoor en op de website van de gemeente www.etten-leur.nl


***********************