Gemeente Valkenswaard


Erfgoedkaart A2-gemeenten ter inzage

In de hal van het gemeentehuis ligt tot en met vrijdag 17 september ligt voor iedereen het concept van de 'verstoringenkaart A2 gemeenten' ter inzage tijdens kantooruren. Daarnaast kunt U de kaart van Valkenswaard hier downloaden.

Inleiding
Op dit moment is de Milieudienst van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) bezig met het opstellen van een erfgoedkaart voor de gemeenten Waalre, Valkenswaard, Cranendonck en Heeze-Leende. In het ruimtelijk beleid van de vier gemeenten speelt het behoud van waardevolle relicten uit het verleden een belangrijke rol. Cultuurhistorie is steeds meer een inspiratiebron bij de ruimtelijke inrichting en een profilerend element in het toeristisch en recreatief beleid. Aanleiding tot het maken van de erfgoedkaarten vormt onder meer de Wet op de Archeologische Monumentenzorg die gemeenten verplicht tot het zorgvuldiger beschermen van het in de bodem gelegen cultureel erfgoed. Tegen deze achtergrond is het van belang om een actueel overzicht te krijgen van de archeologische waarden in de gemeenten, idealiter in samenhang met de andere cultuurhistorische waarden. Het gaat hierbij zowel om de af- als de aanwezigheid van waarden en de mate waarin dit het geval is of verwacht kan worden.

Toelichting
De inventarisatie en analyse van archeologische en cultuurhistorische waarden en verwachtingen levert een kaartbeeld op van het gehele gemeentelijk grondgebied met informatie waar archeologische en cultuurhistorische waarden en / of verwachtingen aanwezig zijn en waar niet. Aan de hand van deze kaart kunnen concrete beleidskeuzes worden gemaakt over het in te stellen beschermingsniveau. Dit omvat bijvoorbeeld een nadere bepaling bij welke omvang van het project (uitgedrukt in vierkante meters) in samenhang met de mate van bodemverstoring (uitgedrukt in meters diepte ten opzichte van het maaiveld), er archeologisch onderzoek is vereist. De waardering van cultuurhistorische elementen en structuren is van belang voor het beheer van die nog resterende cultuurhistorische waarden en dient ook de mogelijkheid te scheppen met die waarden bij planontwikkeling op een verantwoorde wijze om te gaan. Voor de invulling van de paragraaf archeologie/cultuurhistorie bij bestemmingsplanherzieningen zal deze kaart worden gebruikt.

Werkwijze
De gemeenten willen graag zoveel mogelijk detailinformatie in de kaart verwerken waarmee het mogelijk wordt om onnodig archeologisch onderzoek in de toekomst te voorkomen en waardoor bestaand grondgebruik mogelijk blijft.

Wij vragen U om de verstoringenkaart te controleren en indien nodig te reageren als sprake is van nog niet geregistreerde aantoonbare verstoringen op het eigen perceel/percelen. Het gaat daarbij zowel om verstoringen door de aanleg van drainage, afgraving, egalisatie als door het bestaande gebruik voor het telen van specifieke gewassen als bijvoorbeeld asperges en bomen. De aan te leveren gegevens dienen geverifieerd te kunnen worden bijvoorbeeld door middel van foto's, kaarten en rapporten. Omdat enkel aantoonbare verstoringen op kaart kunnen worden vastgelegd zijn de categorieën verstoringen die gemeld kunnen worden beperkt. De categorieën die gemeld kunnen worden zijn:
1. perceel met drainage

2. perceel dat in het verleden bij meitelling is opgegeven voor aspergeteelt, schorseneren of boomteelt met een kluitdiepte dieper dan 40 en 60 cm

3. perceel dat opgehoogd, geëgaliseerd of afgegraven is.

Het is mogelijk dat in het verleden een perceel gediepwoeld is. Het probleem hierbij is dat een dergelijke bewerking niet zoals bovenstaande categorieën waarneembaar is of schriftelijk vastgelegd is voor de meitelling. Om deze reden is besloten gediepwoelde percelen niet mee te nemen in deze inventarisatie. Aan de hand van al deze gegevens zal een steekproefsgewijze veldcontrole binnen de gemeenten plaatsvinden ter controle van de gemelde verstoringen. Dat de bodem verstoord is tot een bepaalde diepte hoeft overigens niet te betekenen dat er geen archeologische waarden meer aanwezig zijn. Wel kan daarmee worden aangetoond dat er sprake is van bestaand gebruik dat de gemeente mee kan nemen in de afweging met betrekking tot de ondergrens voor de onderzoeksplicht archeologie.

Aanlevering gegevens
Wij vragen U op het inventarisatieformulier, dat u hier kunt downloaden, de gevraagde gegevens in te vullen en duidelijk de percelen waar u informatie over aandraagt te markeren op een uitdraai van de verstoringenkaart. Hiervan kunt u zelf een uitdraai maken, maar u kunt bij de gemeente ook kosteloos een afdruk opvragen. Bij deze kaartuitdraai dient u uw persoonlijke gegevens, het adres en perceelnummer waar de verstoring betrekking op heeft, aan te geven. Tevens dient u te verwijzen naar de bewijsstukken die voorhanden zijn als foto's, rapporten, tekeningen, meitellingen, e.d. Denk eraan zelf een kopie te bewaren van de door u ingediende informatie.

Voor het aanleveren van informatie kunt u tot en met 17 september terecht bij de heer Nick Beaumont van het team Ruimtelijke Ontwikkeling & Economie, telefoon 040 2083411.

Het inventarisatieformulier met uitdraai van de verstoringenkaart kunt u opsturen naar het gemeentehuis, De Hofnar 15, 5554 DA Valkenswaard onder vermelding van 'erfgoedkaart A2 gemeenten'. De door u verstrekte gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het opstellen van de erfgoedkaart van de samenwerkende A2-gemeenten.

Het verwerken van de gegevens zal door het SRE worden verzorgd. Voor vragen kan men terecht bij de projectleider erfgoedbeleid A2 gemeenten van het SRE, mevrouw Ria Berkvens, regionaal archeoloog (telefoon: 040-2594780/06-15829049. E-mail: R.Berkvens@milieudienst.sre.nl), adres: Keizer Karel V Singel 8, Postbus 435, 5600 AK Eindhoven.