Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

maandag 9 augustus

Nieuw filmfestival World Cinema Amsterdam opent donderdag 12 augustus

Rialto brengt de beste nieuwe films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika samen in één festival

Amsterdam heeft er een filmfestival bij: World Cinema Amsterdam. De beste, onafhankelijk geproduceerde films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika zijn nu te zien op één filmfestival. World Cinema Amsterdam vindt plaats van 12 tot en met 22 augustus met 63 lange en korte films in Rialto en gratis openluchtvertoningen op het Marie Heinekenplein. 31 films beleven hun Nederlandse première tijdens World Cinema Amsterdam. Op 12 augustus wordt het festival geopend met de vertoning van Un homme qui crie, het aangrijpende vader-zoon drama uit Tsjaad dat in Cannes de juryprijs won en werd genomineerd voor de Gouden Palm.

Competitieprogramma
Centraal bij World Cinema Amsterdam staat het competitieprogramma met negen films uit negen landen: prijswinnaars van gerenommeerde buitenlandse festivals als Cannes of Berlijn en films die elders zijn opgevallen beleven tijdens het festival hun Nederlandse of Amsterdamse première. De films in competitie dingen mee naar de World Cinema Amsterdam Jury Award ter waarde van ¤ 7.500, de World Cinema Amsterdam NTR Broadcast Award voor de aankoop en televisie-uitzending ter waarde van ¤ 10.000 en de World Cinema Amsterdam Audience Award ter waarde van ¤ 7.500. De hieraan verbonden geldprijzen ondersteunen de winnaars in hun volgende filmproject. Op woensdag 18 augustus worden de Jury Award en de NTR Broadcast Award uitgereikt en wordt het competitieprogramma afgesloten met de vertoning van de met de Gouden Beer bekroonde film Honey (Bal). De winnaar van de Audience Award wordt na het festival bekend gemaakt.

Mexican Landscapes
Ieder jaar stelt World Cinema Amsterdam een land uit Latijns-Amerika, Azië of Afrika centraal waar op dat moment interessante films worden gemaakt. Dit jaar is dat Mexico in het programmaonderdeel Mexican Landscapes. Op het programma staan vijftien lange en negentien korte films. Sinds 2000 is sprake van een revival van de Mexicaanse cinema, dankzij het werk van regisseurs als Alejandro González Iñárritu (Amores perros), Carlos Reygadas (Jápon) en Alfonso Cuarón (Y tu mamá también). Het programma bevat uiteraard ook de nieuwste films van de jongste generatie talentvolle Mexicaanse filmmakers. Mexican Landscapes wordt geopend op vrijdag 13 augustus met de Nederlandse première van Revolución: tien Mexicaanse filmmakers demonstreren hun talent in tien krachtige, korte films, waarin zij hun visie geven op de 100e verjaardag van de Mexicaanse revolutie.

World Cinema Amsterdam Open Air
Het festival wordt van donderdag 19 tot en met zondag 22 augustus afgesloten met vier gratis toegankelijke openluchtvoorstellingen op het Marie Heinekenplein in de Amsterdamse Pijp. Vanaf 19.00 uur begint de avond met dj's, hapjes en drankjes. Rond 21.30 uur start de film. De muziekdocumentaire over de opmerkelijke Congolese band Staff Benda Bilili! opent op 19 augustus het openluchtprogramma. De andere dagen zijn films uit respectievelijk Argentinië, Brazilië en Colombia te zien.

Regisseurs
World Cinema Amsterdam nodigt in totaal acht regisseurs uit: Mahamat-Saleh Haroun uit Tsjaad (Un homme qui crie), Semih Kaplano lu uit Turkijke (Honey (Bal), Woo Ming Jin uit Maleisië (Woman on Fire Looks For Water en 15Malaysia), Nicolás Pereda uit Mexico (Juntos en Perpetuum mobile), Elisa Miller uit Mexico (Ver llover en Roma), Mariana Chenillo uit Mexico (Cinco días sin Nora en Revolución), Ernesto Contreras uit Mexico (Párpados azules en Seguir siendo: Café Tacvba) en José Manuel Cravioto uit Mexico (Seguir siendo: Café Tacvba)

Special Events
World Cinema Amsterdam is meer dan het vertonen van films. Op het festival zijn veel regisseurs aanwezig om met het publiek in gesprek te gaan. Daarnaast wordt - in samenwerking met het Hubert Bals Fonds van het International Filmfestival Rotterdam - op vrijdag 13 augustus de release van de door hen uit te brengen DVD box met Maleisische filmjuweeltjes gelanceerd: Young Malaysia Collection. Zaterdag 14 augustus staat in het teken van Mexico tijdens Amsterdam Global City #2 (in samenwerking met Cinemaztlan) wanneer Mexicaanse (video)kunstenaars en muziekanten aan bod komen. Op vrijdag en zaterdagavond worden rond 23.30 uur de films Havanyork - een film over de verwantschap tussen de Amerikaanse en de Cubaanse hiphop - en de rockumentary Seguir siendo: Café Tacvba over een van de populairste rockbands van Mexico vertoond met na afloop feest. Zaterdagavond 21 augustus vindt het slotfeest van World Cinema Amsterdam plaats met Brazilian Summer Sessions in Rialto. NPS zendt de Mexicaans e film Norteado aansluitend op het festival uit op Nederland 2.

World Cinema Amsterdam On Tour
World Cinema Amsterdam On Tour vertoont van 19 augustus tot en met 15 september een selectie uit het Mexican Landscapes programma en de nieuwste films, waaronder de prijswinnaars van de gerenommeerde festivals in Cannes en Berlijn als exclusieve voorpremières in Filmhuis Den Haag, Plaza Futura in Eindhoven, 't Hoogt in Utrecht en Focus in Arnhem.

Rialto initiatiefnemer World Cinema Amsterdam
World Cinema Amsterdam is een nieuw initiatief van Rialto, dat zich al jaren sterk maakt voor de presentatie van films en filmmakers uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In 2006 is Rialto gestart met het realiseren van een lang gekoesterde wens: een eigen festival gewijd aan de vele pareltjes van de wereldcinema. In 2006 stond de Argentijnse cinema centraal in het succesvolle Nuevo Cine Argentino. Een jaar later was het de beurt aan Cinema South Africa, in 2008 werden de schijnwerpers gericht op Maleisië in New Malaysian Cinema. De ambities reikten echter verder: het vanaf 2010 realiseren van een jaarlijks festival in de zomerse maand augustus gewijd aan films en filmmakers uit alle drie werelddelen tegelijk, zoals elders in Europa succesvol is gebleken.

www.worldcinemaamsterdam.nl

www.twitter.com/ worldcinemaAMS

EINDE PERSBERICHT




Ingezonden persbericht