Openbaar Ministerie

OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor woningoverval Naaldwijk

12 augustus 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag gevangenisstraffen van vijf en zes jaar geëist tegen drie mannen uit Delft en Hoogvliet. Het gaat om een 25-jarige man uit Hoogvliet, een 25-jarige man uit Delft en een 24-jarige man uit Delft. Het drietal wordt verdacht van een woningoverval in Naaldwijk op 9 februari dit jaar.

Volgens de officier van justitie is de 25-jarige verdachte uit Hoogvliet het brein achter de woningoverval en was hij de hele tijd in de woning tijdens de overval. Daarom eiste het OM tegen hem de hoogste straf van zes jaar.

Goede voorbereiding

De drie verdachten zijn volgens de officier van justitie goed voorbereid naar de woning aan de Lange Broekweg in Naaldwijk gegaan. Ze hadden tie-wraps, een stroomstootwapen, handschoenen en een vuurwapen bij zich en wisten twee van de drie verdachten de woning binnen te komen door zich voor te doen als medewerkers van een energiebedrijf. In de woning waren op dat moment de bewoonster en haar zoon aanwezig.

Eenmaal in de woning bedreigde de man uit Hoogvliet de vrouw met een vuurwapen. De vrouw moest haar zoon, die boven was, naar de woonkamer halen. De 24-jarige verdachte uit Delft verliet vervolgens het huis en in zijn plaats kwam de 25-jarige verdachte uit Delft naar binnen. Moeder en zoon werden door deze twee verdachten aan hun polsen en enkels vastgebonden met tie-wraps. De mannen vroegen meerdere malen waar het geld is, maar volgens de bewoonster was er geen geld in huis.

De echtgenoot van de vrouw kwam niet veel later ook thuis en zag zijn vrouw en zoon vastgebonden op de bank zitten. De echtgenoot werd ook bedreigd met het vuurwapen en het stroomstootwapen. Nadat de verdachten het hele huis hebben doorzocht en ze beseffen dat er inderdaad nauwelijks contant geld aanwezig is, gaan ze er vandoor met drie horloges, een portemonnee met pasjes en creditcards en twaalf euro aan kleingeld.

De twee verdachten uit Delft hebben een bekentenis afgelegd. De verdachte uit Hoogvliet ontkent iedere betrokkenheid bij de woningoverval. De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat een woningoverval enorme impact heeft op de slachtoffers en op de samenleving.

Aanpak overvallen

Het Openbaar Ministerie treedt daarom hard op tegen verdachten van een overval. De verdachten die de politie aanbrengt bij het OM komen bijna altijd (85%) voor de rechter. Dit percentage ligt aanmerkelijk hoger dan bij andere delicttypen. Het OM eist daarbij hoge straffen, meestal een gevangenisstraf. Het OM wijst daarbij ook op de onrust die overvallen teweegbrengen in de samenleving. De rechter legt in bijna alle gevallen (97%) een gevangenisstraf op en volgt doorgaans de forse eis van het OM. Zes van de tien meerderjarige overvallers worden bestraft met een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Door de buit van overvallers af te nemen zorgt het OM ervoor dat een overval niet loont.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.