Universiteit Leiden

Bedreigde vleesetende planten opgenomen in Hortuscollectie

De Hortus botanicus Leiden neemt vier met uitsterven bedreigde vleesetende planten op in de onderzoekscollectie en start binnenkort een kweekprogramma met als doel deze soorten te redden. Paul Keβler van de Hortus tekende in verband hiermee op 7 augustus 2010 een overeenkomst met twee andere organisaties.

Onderzoekscollectie

De Hortus neemt deze vleesetende planten (Nepenthes) op in de onderzoekscollectie met als doel de bedreigde Nepenthes te redden. De Hortus heeft de kennis in huis om moeilijke soorten te kweken en te beschermen. Door middel van een kweekprogramma hoopt de botanische tuin de planten in de toekomst uit te kunnen wisselen met andere botanische tuinen en uiteindelijk terug te plaatsen in de natuur.

De volgende soorten behoren tot dit unieke project:
* Nepenthes aristolochioides Jebb & Cheek uit West Sumatra
* Nepenthes clipeata Danser uit West KalimantanÂ
* Nepenthes khasiana Hook. F. uit India

* Nepenthes rigidifolia uit Akhriadi, Hernawati & Tamin uit Noord Sumatra

Overeenkomst

Het initiatief voor dit project komt van Stewart Mc Pherson, bekend van vele boeken over vleesetende planten. Hij is de oprichter van de Ark of Life Foundation Deze non-profit organisatie initieert projecten voor de bescherming van bedreigde vleesetende plantensoorten. Stewart Mc Person van de Ark of Life Foundation, Marcel van den Broek van de International Carnivorous Plant Society en Paul Keβler van de Hortus botanicus Leiden ondertekenden op zaterdag 7 augustus een overeenkomst voor de bescherming van de 4 soorten Nepenthes.

Tentoonstelling vleesetende planten

De International Carnivorous Plant Society, de internationale vereniging van liefhebbers van vleesetende planten organiseert op dit moment in samenwerking met de Werkgroep Carnivora en de Hortus botanicus Leiden de tentoonstelling over vleesetende planten. Deze tentoonstelling is nog tot 15 augustus te zien in de Leidse Hortus.

(10 augustus 2010 - Marjanne Dominicus/Hortus botanicus Leiden)