Universiteit Leiden

Onderzoek naar rookgedrag in de horeca

Welk effect heeft het rookverbod in de horeca op rokers gehad? Zijn ze minder gaan roken, of bezoeken ze de horeca minder vaak? Sander van der Heiden (gezondheidspsychologie, niet-roker) gaat dat onderzoeken.

Rookgewoonten lijken onveranderd

In de verkennende fase van het onderzoek gaat Van der Heiden 20 rokers interviewen over hun rookgedrag in de horeca. Uit de resultaten van een eerder afgenomen vragenlijst lijkt het zo te zijn dat er zich geen grote verandering in rookgewoonten heeft voorgedaan. Rokers steken er ongeveer net zo vaak eentje op als voorheen. Betekent dit dat ze de horeca vaker mijden en nu meer thuis roken, of roken ze nog wel degelijk in kroeg of eetgelegenheid, hetzij buiten, hetzij in de speciale rookruimte? Of trekken ze zich misschien helemaal niets van het rookverbod aan? Een vragenlijstonderzoek onder 400 rokers, dat begin 2011 start, moet daar meer duidelijkheid over geven.

Invoer zorgde voor onduidelijkheid

Ook hoopt Van der Heiden een antwoord te vinden op de vraag wat de beste manier is om zoiets als een rookverbod in de horeca in te voeren. âDat is destijds niet zo handig aangepaktâ, stelt hij. âDe eerste drie maanden was er sprake van gedogen: horeca-exploitanten die het verbod overtraden kregen geen boete, maar een waarschuwing. Daardoor ontstond onduidelijkheid over vanaf wanneer en in welke gelegenheden (ook de eenmanscafés?) het rookverbod nu daadwerkelijk gold. We denken dat dit ook een rol kan spelen in het naleven van een dergelijk verbod en bij rookgewoonten van horecabezoekers. Hier hopen we meer over te weten te komen door het uitvoeren van de interviews.â

Meer informatie over het onderzoek: heidensvander@fsw.leidenuniv.nl

(12 augustus 2010/Daniël Scheen)