UMC St Radboud


Radboud vecht voor behoud speciale hartklepoperaties 12-08-2010

Het UMC St Radboud stapt naar de rechter om voorlopig Transkatheter Hartklepoperaties (THi's) te mogen blijven uitvoeren.

Eind juli liet VWS weten dat het UMC St Radboud een van de zes centra is die geen vergunning krijgen voor hartklepoperaties via een katheter. Vijftien centra hadden om een vergunning gevraagd, deze is toegekend aan vijf centra (Leiden, Amsterdam. Breda, Nieuwegein en Maastricht), zij mogen deze ingrepen blijven doen. Vier centra moesten per direct stoppen omdat ze niet aan het aantal vereiste ingrepen voldeden. Zes centra, waaronder het UMC St Radboud, mogen doorgaan tot half augustus waarna ook zij moeten stoppen.

Het UMC St Radboud legt zich niet bij deze beslissing neer. "Met verbazing hebben we gereageerd op de beslissing van minister Klink. Wij voldoen aan de aantallen ingrepen en onze kwaliteit van zorg is aantoonbaar uitstekend. Het aantal patiënten met hartproblemen stijgt in Nederland. In de nabije toekomst zullen steeds meer patiënten in aanmerking komen voor deze hartklepoperaties. Wij hebben uitstekende cardiologen en hartchirurgen en we willen een compleet pakket aan zorg blijven bieden, dus ook deze specialistische hartklepoperaties", aldus prof. dr. Henry van Swieten, hoofd Cardio-thoracale chirurgie. Als het UMC St Radboud per half augustus gedwongen wordt te stoppen, dan moeten de zeven patiënten die nu op behandeling wachten naar een ander centrum. Het eerste centrum ligt 80 km van Nijmegen. De wachttijden bij de centra die wel mogen opereren, zullen behoorlijk toenemen en dat komt de patiënt niet ten goede.

Het kort geding dient vrijdag 13 augustus a.s. bij de rechtbank in Arnhem. Dit kort geding is bedoeld om voorlopig te mogen blijven opereren. Ook bereidt het UMC St Radboud een bezwaarschrift voor ter indiening bij VWS tegen de afwijzing van de vergunning.

Transcatheter hartklepinterinventies (THI's)

Een THI is een nieuwe behandelmethode voor de vervanging van hartkleppen bij (meestal oudere) patiënten die in een te slechte algemene conditie verkeren om een open hartoperatie te ondergaan. Bij deze methode wordt via een slagader een nieuwe klep op de plaats van de oude aangebracht. Dit is een complexe ingreep die hoge eisen stelt aan ervaring en bekwaamheid van de specialist