FNV KIEM

NOS: flink minder omroepen in bestel

donderdag 12 augustus 2010

Het omroepbestel moet worden vereenvoudigd en kan toe met flink minder zendgemachtigden. Dat heeft NOS-directeur Jan de Jong donderdag gezegd op een bijeenkomst in Hilversum. Hij denkt dat in de toekomst het systeem toe kan met een of twee taakgebonden omroepen, waaronder de NOS, aangevuld met slechts een paar ledengebonden omroepen.

In zijn presentatie repte hij van drie van dergelijke ledengebonden omroeporganisaties: een progressieve, een levensbeschouwelijke en conservatief/liberale omroep. Op een definitief aantal wil hij zich echter niet laten vastpinnen.

De Jong bracht zijn plan naar buiten in het kader van de lopende coalitieonderhandelingen, waarbij wordt gepraat over 18 miljard aan bezuinigingen. De directeur ziet in dat ook de omroep moet besparen. Met zijn idee denkt hij 25 tot 30 miljoen te kunnen bezuinigen op de publieke omroep.

De NOS-baas weet dat verscheidene omroepen "in het dorp" (Hilversum) met plannen bezig zijn om de nieuwe Haagse budget-eisen tegemoet te komen. Hij vindt dat goed. "Vroeger werd wel eens naar Hilversum gekeken als het dorpje van Asterix & Obelix waar het altijd veilig was. Wij als NOS zijn niet blind voor de ontwikkelingen."

De Jong noemt zijn plan het 'Unilever-model'. "Dat bedrijf ging in aantal merken terug van 1400 naar ongeveer driehonderd", brengt hij in herinnering. Een dergelijk scenario wenst hij ook in Hilversum. Niet alleen kan volgens hem het systeem toe met minder omroepen, volgens hem moet Den Haag ook minder regels stellen. Daardoor kan de bureaucratie te lijf worden gegaan, oordeelt hij. Ook dat moet kostenbesparend werken.

Bron: Telegraaf.nl
Entertainment & Media