Commissariaat voor de Media

12 augustus 2010

Intrekking licentie nieuwe moslimomroep

Het Commissariaat voor de Media zal op korte termijn besluiten de zendtijd in te trekken van de SMON om programma's voor de islamitisch godsdienstige stroming in ons land te verzorgen.

December vorig jaar heeft het Commissariaat onder voorwaarden de SMON aangewezen als verzorger van media-aanbod op het gebied van de Islam. De keuze voor de SMON was indertijd ingegeven door expliciet geboden garanties dat zij zou samenwerken met de Academica Islamica. Deze samenwerking maakte het mogelijk om naast de eerste generatie moslims nadrukkelijk ook de tweede en derde generatie moslims in Nederland als doelgroep bij het publieke bestel te betrekken. Nu recentelijk de samenwerking tussen de SMON en de Academica Islamica is beëindigd wordt die garantie niet meer geboden en onderscheidt de SMON zich onvoldoende van andere aanvragers.

Het Commissariaat zal zorgvuldigheidshalve op korte termijn een hoorzitting houden waarin betrokkenen hun standpunten kunnen inbrengen en toelichten. Het Commissariaat zal met de NPO overleggen hoe de zendtijd die per 1 september 2010 was toegewezen aan de SMON, het best kan worden ingevuld.