Belgische Federale Overheid



Objectievere berekening onderhoudsgeld sinds 1 augustus

Datum: 12 augustus 2010

Sinds 1 augustus is er een nieuwe wet van kracht waardoor onderhoudsgelden voor kinderen na een echtscheiding objectiever worden berekend. Vroeger konden onderhoudsgelden erg verschillen al naar gelang de rechter. Dat zorgde vaak voor een gevoel van willekeur met als gevolg dat veel onderhoudsplichtigen niet geneigd waren om te betalen.

Vanaf nu moet de rechter duidelijk uitleggen hoe hij het onderhoudsgeld voor de kinderen bij een echtscheiding berekent. Hij moet rekening houden met een reeks elementen zoals: de financiële middelen van de ouders, de onkosten van het kind, de verblijfsregeling, de kinderbijslag, de inkomsten van de ouders ...

De nieuwe wet legt ook de volgende zaken vast:

* Onderhoudsgelden zullen automatisch geïndexeerd worden.


* Buitengewone kosten die bovenop het forfaitaire onderhoudsgeld betaald moeten worden zijn vanaf nu gedefinieerd.


* De rechter moet de werkgever bevelen om de onderhoudsgelden rechtstreeks op de rekening van de persoon die ze moet krijgen te storten, als de persoon die ze moet betalen dat al twee keer na elkaar niet gedaan heeft.


* De rechter kan een kinderrekening openen, waarop bijvoorbeeld de kinderbijslag wordt gestort als de kinderen na een echtscheiding nu eens bij de ene en dan weer bij de andere ouder verblijven.


* De rechter kan in zijn eerste vonnis al beslissen dat de onderhoudsgelden op een bepaalde leeftijd verhogen of verlagen.


* Beslissingen over onderhoudsgeld worden onmiddellijk uitvoerbaar, ongeacht of er beroep wordt aangetekend of niet.