Nederlandse Vakbond Varkenshouders



Barneveld, 12 augustus 2010

Kenmerk: P5258

NVV: prijsvorming agrarische producten in regeerakkoord

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft in een brief aan informateur Opstelten gepleit voor een nadrukkelijkere rol van de overheid bij de prijsvorming van agrarische producten. De Nederlandse overheid zou in navolging van landen zoals Groot-Brittannië, Spanje en Italië een actieve rol op zich moet nemen m.b.t. de prijsvorming van de agrarische producten. Dit zegt de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, bij het begin van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA.

Volgens Zwanenburg is er overtrokken veel aandacht voor het beschermen van de consument. Voor de positie van het gezinsbedrijf is er veel minder of geen aandacht. "Op korte termijn leuk voor de portemonnee van de consument, maar op langere termijn een uitholscenario voor het agrarisch gezinsbedrijf", zegt hij.

De NVV stelt zich verder op het standpunt dat wanneer de Nederlandse overheid niet meer oog krijgt voor het inkomen van de boer en men dit overlaat aan de huidige krachten in de markt we voortgaan op de nu ingeslagen weg, namelijk steeds meer produceren voor steeds minder inkomen voor de boer. Dan is volgens Zwanenburg verdergaande schaalvergroting en efficiëntieverbetering nog de enige manier voor de boer om aan de extra eisen op het gebied van dierwelzijn en duurzaamheid te voldoen.

Zwanenburg benadrukt dat vanuit de NVV de insteek er nog steeds is om te komen tot een monitoringsysteem op de margeverdeling in de varkensvleeskolom. Het liefst Europees en misschien

naast varkensvlees ook voor diverse andere landbouwproducten, want deze kampen met ditzelfde probleem.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is een organisatie die de belangen behartigt voor haar veelal jonge, ondernemende leden in de varkenshouderij.