Nederlandse zorgsector innovatief in opleiden

12/08/2010 10:45

InBrain

27-07-2010, Utrecht - De zorg wordt vaak gezien als een stoffige sector en wordt niet meteen geassocieerd met innovatie.

Toch wordt er in de zorg volop geïnnoveerd, denk bijvoorbeeld maar aan het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Ook op het gebied van onderwijs gebruiken zorginstellingen nieuwe technologieën. Zo maakt ruim 60 procent van de bedrijven in de Nederlandse zorgsector gebruik van e-learning. Dit laatste blijkt uit onderzoek van ISM InBrain in samenwerking met Business School Noteboom.

E-Learning is groot en groeiende in de zorg

E-Learning is leren via de computer. Het voordeel van e-learning is dat cursisten online toegang hebben tot de cursus. Negen op de tien zorgorganisaties geeft aan zich wel eens op e-learning te hebben georiënteerd. De ondervraagde instellingen noemen de flexibiliteit van e-learning het grootste voordeel. Het feit dat medewerkers altijd en overal toegang hebben tot de cursus betekend niet alleen gemak, maar ook kostenbesparing in deze tijd van grote bezuinigingen in de zorgsector.

Het merendeel van de organisaties die al gebruik maakt van e-learning voorspelt dat er in de toekomst meer opleidingen via e-learning gevolgd zullen worden. Geen van de ondervraagde bedrijven verwacht dat ze in de toekomst minder gebruik gaan maken van e-learning.

Zorg en innovatie

81 procent van de organisaties geeft aan dat innovatie belangrijk of zelfs heel belangrijk is voor het succes van de organisatie. Daarnaast stimuleert 69 procent van de organisaties de werknemer actief om met nieuwe en innovatieve ideeën te komen.

LinkedIn meest gebruikte social media

Naast e-learning passen opleidings- en trainingsmanagers ook social media toe in de zorg. 61 procent van de respondenten vindt deze media geschikt voor het delen van kennis. De meest gebruikte social media site is LinkedIn. Opvallend is dat in de zorg nog weinig gebruik wordt gemaakt van blogs en fora.

Voor meer informatie over e-learning en over het onderzoek kunt u kijken op: www.inbrain.nl

EINDE PERSBERICHT

Over het onderzoek

De zorgsector bestaat uit 370 grote organisaties (van tenminste 100 werknemers). Er zijn in totaal 250 verzoeken verstuurd tot het invullen van de enqu(ee)te.Er zijn 95 complete vragenlijsten teruggekomen. De vragenlijsten zijn ingevuld door medewerkers die (mede)verantwoordelijk zijn voor het opleiden en trainen van personeel in de organisatie.

De resultaten van het onderzoek zijn voor 92.69% betrouwbaar, met een foutmarge van 10%.

http://www.inbrain.nl