Open brief Werkgroep 'APO' aan informateur en onderhandelaars

12/08/2010 12:33

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

Den Haag, 12 augustus 2010

Open brief Werkgroep 'Andere Publieke Omroep' aan informateur en onderhandelaars

"Forse ingreep en doordacht beleid voor nieuwe Publieke Omroep"

Geen kaasschaaf, botte bijl en ongefundeerde angsten

Als de kaasschaaf wordt gehanteerd kunnen bezuinigingen de Publieke Omroep in Nederland zwaar treffen en zullen de programma's en de programmamakers het gelag betalen. Maar met een verstandig en goed doordacht beleid kunnen zowel aanzienlijke bezuinigingen behaald worden, als een verbeterde programmering. Dan moet er wel fors ingegrepen worden in de komende vier jaar.

Dat schrijft de werkgroep Andere Publieke Omroep APO vandaag in een Open Brief aan informateur mr. Ivo Opstelten en de onderhandelaars. In haar brief vraagt de werkgroep aandacht voor de toekomst van de Publieke Omroep en een nieuw omroepbestel, waarvoor zij in juni j.l. een voorstel heeft gepresenteerd.

Volgens de werkgroep moet de onontkoombare en forse bezuinigingsoperatie op de Publieke Omroep met verstand en gevoel voor consistentie en samenhang worden uitgevoerd. Kaasschaaf, botte bijl en ongefundeerde angsten zijn uit den boze. Want naast de noodzakelijke bezuinigingen gaat het om behoud en versterking van de kerntaken en programma's van de publieke omroep en niet om een willekeurige aantasting.

Kern van het voorstel

De kern van het voorstel van de werkgroep is:

- Concentreren van de programmering van de - reclamevrije - Nederlandse Publieke Omroep op nieuws en cultuur en het inzetten van twee 24-uurs televisie en radiozenders voor die twee hoofdtaken.

- Avondvullende sport en amusement zullen aan de marktsector worden overgelaten.

- In een fikse efficiencyslag zullen de overheadkosten van 17% naar 8% worden teruggebracht.

- De omroepverenigingen kunnen desgewenst gaan functioneren als producenten in de culturele sfeer.

- In de overgangsfase 2010 - 2014 wordt ervan uitgegaan dat gedwongen ontslag voor plm. één derde van de werknemers niet te vermijden is.

- Het resultaat van een en ander is een eenmalig positief saldo in de overgangsfase van totaal 324 mln. euro en een bezuiniging van 233 mln. euro per jaar vanaf 2015.

In haar open brief houdt de APO-werkgroep de informateur en de onderhandelaars voor, dat haar voorstel de basis en garantie voor een toekomstgerichte Nederlandse Publieke Omroep Nieuwe Stijl biedt. "Op basis van verstand, goede argumenten en solide berekeningen. Met andere woorden: NPO-NS doen!" Aldus voorzitter Dr A.C.A. Dake.

http://www.anderepubliekeomroep.nl