Gemeente Gorinchem


Goede uitkomsten bodemonderzoek Zusterstraat

GORINCHEM, 12 augustus 2010 - Van de grondwaterverontreiniging onder het pand Zusterstraat 11-13 zijn geen gezondheidseffecten te verwachten. Dit blijkt uit de resultaten van de recent gehouden onderzoeken naar de effecten van de gevonden verontreiniging. Bewoners en gebruikers, evenals omwonenden, zijn inmiddels geïnformeerd.

Verschillende onderzoeken leiden allemaal tot goede resultaten Om de gezondheidseffecten van de grondwaterverontreiniging nader te kunnen bepalen, zijn de volgende onderzoeken uitgevoerd:


- Drinkwaterleidingonderzoek
Sommige giftige stoffen kunnen door kunstofwaterleidingen heendringen. Om te bekijken of er een verontreiniging zit in het drinkwater, heeft er een drinkwateronderzoek plaatsgevonden in het pand Zusterstraat 11-13. Uit de analyseresultaten blijkt het leidingwater niet verontreinigd te zijn met VOCL (vluchtige organochloorverbindingen).


- Binnenluchtonderzoek
De verontreiniging is aangetroffen toen er onderzoek werd gedaan buiten het pand Zusterstraat 11-13. Om te kunnen beoordelen in hoeverre de VOCL-stoffen uitdampen in het gebouw, is nader onderzoek gedaan naar de binnenlucht. Dit onderzoek heeft gedurende een aantal dagen plaats gevonden.
Uit de analyseresultaten blijkt dat de hoogst gemeten concentraties in het pand allemaal (ruim) onder de grens van het toelaatbare liggen. De meetresultaten worden hierbij vergeleken met onderzoekswaarden die door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn vastgelegd als de geldende norm. Op basis van de resultaten van de binnenluchtmetingen zijn er geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van bezoekers/werknemers van het pand te verwachten door uitdamping van VOCL.


- Optrekkend vocht in een aantal muren in het kinderdagverblijf Alexandra
Omdat in het pand Zusterstraat 11-13 optrekkend vocht is geconstateerd, heeft de gemeente verzocht om ook een monster van de muur uit de opbergruimte bij speelruimte 3 te nemen. Ook in dit monster blijkt dat de VOCL-waarden zo laag zijn dat er geen nadelige gevolgen te verwachten zijn voor de volksgezondheid.

Verder onderzoek en sanering van de grond
In de komende tijd vindt er nog meer bodemonderzoek plaats in de omgeving van het pand Zusterstraat 11-13. Wanneer de omvang van de verontreiniging is vastgesteld, kunnen we ook bepalen wanneer en hoe we moeten saneren. Vast staat wel dat sanering noodzakelijk is.

Achtergrondinformatie
In het kader van het project `Landsdekkend beeld' is een milieuonderzoek uitgevoerd, waarbij een grondwaterverontreiniging naar voren is gekomen onder het pand Zusterstraat 11-13. De verontreiniging was voor de gemeente aanleiding voor vervolgonderzoeken.